Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dimitrov: Makedonija će razmotriti predloge za privremeni naziv države


Dimitrov je za Fajnenšel tajms rekao da bi ulazak Makedonije u NATO mogao da utiče na smrivanje tenzija u regionu

Makedonija će razmotriti predloge za privremeni naziv koji bi omogućio njen ulazak u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, prenosi Beta.

Prethodno je danas britanski Fajnenšel tajms (Financial Times) preneo da je Dimitrov rekao da će Skoplje razmotriti promenu naziva države da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, ali je na to reagovalo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova koja je tražilo izmenu insistiranjem na kvalifikaciji "privremeno".

Dimitrov je za Fajnenšel tajms rekao da bi ulazak Makedonije u NATO, što bi bilo omogućeno rešenjem dugotrajnog spora s Grčkom oko imena, mogao da utiče na smrivanje tenzija u regionu.

"Tražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu suseda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Makedonija i Grčka su više od 25 godina u sporu oko imena, pošto se Atina protivi da se severni sused naziva po severnoj oblasti u Grčkoj, dok Skoplje insistra na imenu "Republika Makedonija". Jaz je produbljen tokom prethodne vlasti premijera Nikole Gruevskog koja je aerodrom i autoput nazvala "Aleksandar Makedonski" i podigla mu spomenik u Skoplju, čime je starogrčkog vojskovođu pokušala da poveže s identitetom sadašnje Makedonije.

Jedan od predloga za rešenje spora koji su dosad razmatrani je "Gornja Makedonija".

Dimitrov je rekao da će dogovoren naziv biti stavljen na referendum u Makedoniji i da će biti tražen konsenzus svih političkih partija.

"Balkan nije veoma srećno mesto, na mnogim mestima ljudi osećaju da postoji šansa za promenu statusa rešena postjugoslovenskih ratova. Prihvatanjem Makedonije, NATO bi mogao da ima smirujući efekat na ceo region", rekao je Dimitrov.

Po Fajnenšel tajmsu, Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri posle nekoliko meseci političkih tenzija.

Dimitrov je rekao da je još rano da se govori o konkretnim predlozima za naziv, ali da će se s grčkim kolegom sastati u sredu kako bi pokušao da povrati poverenje suseda.

Britanski list ocenjuje da će biti vrlo teško da se postigne dogovor, pošto je u levičarskoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa i nacionalistička desničarska stranka "Nezavisni Grci", koja se protivi da ime severnog suseda ima ikakve veze s Makedonijom.

XS
SM
MD
LG