Dostupni linkovi

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?


Federika Mogerini i Zoran Zaev, kako je navedeno iz Brisla, saglasili su se oko značaja jedinstva i pomirenja u Makedoniji, Brisel, 12. juni 2017
Federika Mogerini i Zoran Zaev, kako je navedeno iz Brisla, saglasili su se oko značaja jedinstva i pomirenja u Makedoniji, Brisel, 12. juni 2017

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) potvrdila je da će Brisel dati snažnu podršku makedonskim vlastima kako bi se država vratila na reformski put koji vodi ka EU, saopšteno je danas iz Brisela nakon što se Mogerini susrela sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Zaev danas u Briselu, u prvoj inostranoj poseti od kada je preuzeo funkciju, uverava čelne ljude Evropske unije i NATO-a da je Makedonija snažno posvećena evroatlanskim integracijama i reformskim prioritetima. Jedno od najvažnijih pitanja na tom putu je problem sa Grčkom oko imena države, što je glavna kočnica za članstvo Makedonije u NATO-u.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) Zaevu je, kako je saopšteno iz njene kancelarije, čestitala na izbornom rezultatu i formiranju Vlade, te sa njim razmenila mišljenja o koracima koje makedonske vlasti nameravaju da poduzmu u narednom periodu.

Mogerini i Zaev, kako je navedeno, saglasili su se oko značaja jedinstva i pomirenja u Makedoniji i potrebe da se prevaziđu političke i međuetničke podele.

Konstruktivna saradnja Vlade i opozicije biće ključna za provedbu Sporazuma iz Pržino i hitnih reformskih prioriteta u cilju rešavanja bilateralnih pitanja i unapređivanju međuetničkih odnosa, saopšteno je iz Brisela.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je deo makedonske delegacije u Briselu, u intervjuu za Fajnenšel tajms (Financiel Times) je pojasnio šta će biti njegov zahtev na predstojećem susretu sa grčkim kolegom Nikosom Kodzijasom, u sredu u Atini.​

"Tražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu suseda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu o demokratiji i pravdi. Ako smo dobri susedi, onda se nadam da ce političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Politički analitičar Pero Dimšoski, bivši državni sekretar za evrointegracije, kaže da ovakve izjave mogu da doprinesu ubrzanju procesa rešavanja višegodišnjeg spora.

"Nije ništa novo i svaka vlada to radi. Pokušava da nađe nekakvo rešenje koje neće zadirati u identitetska pitanja makedonskog naroda. Da li će Grčka biti u mogućnosti da to razume ili će i ovo biti propuštena šansa, ne možemo znati. Ipak, ja sam optimista i mislim da će ovaj spor biti zatvoren u naredne dve godine", kaže Dimšoski.

On je, međutim, nešto manji optimista kada su u pitanju reforme koje su neophodne za napredovanje na evroatlanskom putu. To neće ići brzo, a Evropska užnija neće odstupiti od insistiranja da se završe svi reformski procesi:

"Potrebno je da Sobranje, svi poslanici stanu iza tih zakona, promena i sa stoprocentnom voljom i odlučnošću Vlade, sa velikom veštinom, ukoliko se pravilni ljudi postave da koordinišu te složene procese, moguće je da za najviše dve godine Makedonija završi reforme, ali to je optimistički scenario", smatra Dimšoski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG