Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonsko-grčki Gordijev čvor


Spomenik Aleksandru Velikom u Skoplju

Grčka i makedonska strana prenele su posredniku Ujedinjenih nacija Metjuu Nimicu svoje stavove oko njegovih ideja za prevazilaženje razlika u sporu o imenu države. Ministri spoljnih poslova obe zemlje, na neki način, su postavili i "crvene linije" u pregovorima.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov je nakon susreta sa Nimicem rekao da identitet ne može biti predmet pregovora i da rešenja u sporu neće biti ukoliko se dođe do te tačke. Njegov grčki kolega Nikos Kocijas je najavio nacrt sporazuma o imenu i poručio da problem sadrži nekoliko pitanja kao što su: upotreba imena, identitet, jezik, trgovina, akronimi i simboli.

Profesor Nano Ružin, raniji ambasador Makedonije u NATO-u, kaže da je ovo faza pregovora u kojoj su obe strane već razgledale predloge i imaju stavove o tome šta je prihvatljivo a šta nije.

"Normalno, svaka od strana ima svoj nivo ispod kojeg ne može ići. To je razumljivo i iz iskustva znamo da je u pregovorima konačni dogovor uvek kompromis gde nijedna strana ne može biti sasvim zadovoljna. U svakom slučaju, mi smo na dobrom putu. Ja sam i dalje optimista i mislim da problem može biti rešen u veoma kratkom periodu", rekao je Ružin.

I posrednik Nimic je poručio da se stvari moraju odvijati brzo, da obe strane daju predloge i da se za neke od njih nađe rešenje. U narednih nekoliko meseci znaće se da li je ostvaren pravi napredak ili ne, smatra on.

Stvari se moraju odvijati brzo: Nimic
Stvari se moraju odvijati brzo: Nimic

U međuvremenu, šef grčke diplomatije Nikos Kocijas je izjavio da je uveren da će pitanje o imenu biti rešeno do juna, dodajući da je to u interesu Grčke i regiona.

"Neko mora rešiti ova pitanja. U životu je Aleksandar Veliki dokazao da trebamo preseći Gordijeve čvorove. U jednom trenutku, trebamo završiti sa takvim pitanjima", rekao je Kocijas u intervjuu za Rojters.

On je ponovio da sporazum koji će Grčka dostaviti Makedoniji neće biti tekst koji će sadržati samo grčke stavove, niti će biti završni dogovor, već dobar osnov na kome će moći da se počne saradnja.

Povodom protesta koji je najavljen za nedelju u Atini, Kocijas je rekao da su takvi skupovi znak demokratije i da ne znači da ljudi u obe zemlje koji se ne slažu sa dobrim kompromisom imaju loše namere.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG