Dostupni linkovi

Nimic: Vreme je da se reši pitanje Makedonije


Specijalni izaslanik UN Metju Nimec apelovao je na Grčku i Makedoniju da iskoriste pregovore i reše spor oko imena koji opterećuje odnose dve zemlje već četvrt veka, rekavši da su dve strane sada "osnažene" da postignu sporazum, prenosi Rojters.

"Svi znaju koji su ovde problemi. Postoji vreme za donošenje odluke i mislimo da je taj trenutak došao. Verujem da bi trebalo da iskoristimo postojeći zamah", rekao je Nimec, specijalni izaslanik UN za pitanje Makedonije od 1999. godine.

"Mislim da je došlo vreme za donošenje odluke i, po mom mišljenju, u pitanju su nedelje razgovora da bismo videli gde smo" dodao je posrednik UN koji posle Atine odlazi na razgovore sa zvaničnicima u Skoplju.

On je dodao da je grčka Vlada veoma iskrena i osnažena da postigne sporazum i reši problem. "Mislim da postoji volja u Atini, a mislim da i u Skoplju pokušavaju da postignu dogovor", rekao je on novinarima u Atini.

Prema njegovim rečima, čekanje i usporavanje stvari nema smisla. "Ovde nema smisla, a nema smisla ni kod severnog suseda“, rekao je Nimec.

Dve strane nedavno su dogovorile da intenziviraju pregovore.

Atina smatra da to što Skoplje koristi naziv Makedonija može da implicira teritorijalne pretenzije prema istoimenoj severnoj grčkoj provinciji i traženje prava nad nacionalnom zaostavštinom.

Grčka je saopštila da bi kompromisno rešenje moglo da uključuje složenicu sa geografskom ili hronološkom odrednicom, podseća britanska agencija.

On je rekao da veruje da i u Atini i u Skoplju posotiji volja da se pokuša da se dođe do rešenja.

XS
SM
MD
LG