Dostupni linkovi

Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog


Matthew Nimetz, posrednik u razgovorima između Makedonije i Grčke
Matthew Nimetz, posrednik u razgovorima između Makedonije i Grčke

Posrednik UN u sporu o imenu između Makedonije i Grčke, Matthew Nimetz, nakon razgovora sa pretstavnicima obe zemlje u Njujorku, izjavio je da je pregovaračima dao novi predlog, koji je ustvari nova kombinacija njegovih ranijih ideja.

On je istakao da očekuje da će pregovarači razmotriti i ovaj predlog zajedno sa njihovim Vladama, odbijajući da komentariše njegov sadržaj.

„Imam velike nade da se ovaj proces kreće u pozitivnom smeru“, izjavio je Nimetz po završetku razgovora sa pregovaračima Makedonije i Grčke, Vaskom Naumoskim i Ademantiosom Vasilakisom.

U naredne dve sedmice on će posetiti Skoplje i Atinu da bi video šta tamo misle o njegovom najnovijem predlogu.

Nimetz je izrazio nadu da će lideri opozicionih partija u Grčkoj i Makedoniji biti konstruktivni, jer su i oni veoma važni učesnici u političkom životu u njihovim zemljama.

U međuvremenu, u dvodnevnu posetu Makedoniji od večeras boravi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On će se sutra obratiti poslanicima u Sobranju, a nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, predviđena je zajednička pres konferencija.

Osim sa premijerom, prvi čovek NATO-a če se sastati i sa predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, ministrima spoljnih poslova iodbrane Nikolom Dimitrovim i Radmilom Šekerinskom, kao i sa liderima VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju Hristijanom Mickoskim i Alijem Ahmetijem.

Iz opozicione VMRO DPMNE, koja bojkotuje rad Sobranja zbog privođenja njenih poslanika u vezi krvavih događaja iz 27 aprila, najavljuju da će prisustvovati obraćanju Stoltenberga u Sobranju. Time će, kao što ističu, pokazati da je i njihovo strateško opredeljenje članstvo Makedonije u NATO-u i Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG