Dostupni linkovi

Austrija: Evropa se mora oduprijeti 'ucjeni' Bjelorusije oko migranata


Migranti čekaju da dobiju hranu ispred transportnog i logističkog centra u blizini bjelorusko-poljske granice u regiji Grodno, Bjelorusija, 21. novembar 2021.
Migranti čekaju da dobiju hranu ispred transportnog i logističkog centra u blizini bjelorusko-poljske granice u regiji Grodno, Bjelorusija, 21. novembar 2021.

Evropa ne smije podleći ucjeni da prihvati hiljade migranata zaglavljenih na njenoj granici s Bjelorusijom, rekla je Austrija, nakon što je bjeloruski predsjednik Alexandar Lukashenko pritisnuo blok da pusti migrante u Evropsku uniju.

Lukashenko, koji negira navode Unije da je podstakao krizu, rekao je da ne želi prekogranični sukob jer bi to moglo dovesti do rata, dok je ponovio da bi EU trebala prihvatiti neke migrante, dok Bjelorusija jednu grupu vraća.

Poljska granična straža saopštila je da bjeloruske snage i dalje prevoze migrante do granice EU, koji u Bjelorusiju uglavnom avionima dolijeću sa Bliskog istoka.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija je zemlja, kao i drugi bjeloruski susjedi, poslala oružana pojačanja na granicu, rekao je u nedjelju da bi kriza mogla biti uvod u "nešto mnogo gore". Lukašenko je u ponedjeljak rekao da bi eskalacija mogla biti katastrofalna.

"Ne želimo konfrontaciju. Ne treba nam. Jer razumijemo da ako odemo predaleko, rat je neizbježan", rekao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta. "I to će biti katastrofa. Mi ovo savršeno dobro razumijemo. Ne želimo nikakvo rasplamsavanje."

Prognana bjeloruska opoziciona liderka Sviatlana Tsikhanouskaya pozvala je blok da budu čvršći prema Minsku, za koji EU kaže da dovlači ljude i tjera ih da pređu u Poljsku, Litvaniju i Latviju kao odgovor na sankcije zbog Lukašenkovog nsilnog suzbijanja protesta prošle godine.

Plan koji je Bjelorusija predložila prošle sedmice podrazumijevao bi da zemlje EU primaju migrante, dok bi Minsk vratio njih oko 5.000. Lukašenko je takođe rekao da Bjelorusija priprema drugi let za repatrijaciju migranata krajem ovog mjeseca.

Suočen s prvobitnim odbijanjem bloka, Lukašenko je u ponedjeljak rekao da mora insistirati na tome da Njemačka - finalna destinacija mnogih migranata - primi jedan broj osoba.

Njemačka i drugi brzo su odbili njegov poziv.

"Ideja da postoji humanitarni koridor za Njemačku za 2.000 migranata nije rješenje koje je prihvatljivo za Njemačku ili EU", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade, što je austrijski kancelar Alexander Schallenberg ponovio na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tikhanouskayom.

"EU ne smije popustiti pred Lukashenkovom ucjenom. Moramo odgovoriti ujedinjeno i vrlo jasno na ovaj hibridni napad na Evropsku uniju", rekao je Schallenberg.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, u razgovoru s novinarima nakon sastanka s litvanskim trupama raspoređenim na granici s Bjelorusijom, rekao je da je uvjeren da Njemačka ne pokušava dogovoriti nikakve odvojene sporazume s Minskom.

“Mislim da je došlo vrijeme da se odustane od bilateralnih kontakata u korist multipolarnog kontakta, kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje da se nešto dešava iza nečijih leđa”, rekao je on.

Tsikhanouskaya je rekla da može razumjeti da je njemačka kancelarka Angela Merkel pokušavala pomoći migrantima kada je razgovarala s Lukashenkom telefonom prošle sedmice. Ali ona je rekla da i dalje izgleda "veoma čudno" prekinuti njegovu izolaciju, budući da drugi EU lideri izbjegavaju bjeloruskog moćnika.

"Lukashenkov režim razumije samo jezik moći, oni ne razumiju diplomatski jezik", rekla je Tsikhanouskaya.

Poljska je zaprijetila da će prekinuti željezničku vezu s Bjelorusijom ako se situacija ne popravi, a navodi se da je Lukashenko rekao da bi mogao reagovati isto, s tim da će se željeznički saobraćaj umjesto toga preusmjeriti na zonu sukoba u istočnoj Ukrajini.

Poljski ekonomski institut (PIE) saopštio je da bi bilo kakvo zatvaranje granice za prevoz tereta bilo skuplje za Bjelorusiju jer izvoz čini do 70 posto njenog bruto domaćeg proizvoda.

Humanitarne agencije kažu da je čak 13 migranata umrlo na granici, gdje su mnogi patili u hladnoj, vlažnoj šumi s malo hrane i vode.

Grupa od oko 150 migranata pokušala je u nedjelju probiti graničnu ogradu u blizini poljskog sela Dubicze Cerkiewne, saopštila je poljska granična straža.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG