Dostupni linkovi

Lukašenko: Moguće da smo pomogli migrantima da uđu u Poljsku


Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Beloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu za BBC da je "apsolutno moguće" da su snage njegove zemlje pomogle migrantima da pređu u Poljsku, ali je negirao su ih pozivali da dolaze na granicu.

"Mislim da je to apsolutno moguće. Mi smo Sloveni. Imamo srca. Naše trupe znaju da migranti hoće da idu u Nemačku. Možda im je neko pomogao. Neću ni da se bavim time", rekao je Lukašenko u intervjuu za BBC u predsedničkoj palati u Minsku 19. novembra.

On je, međutim, negirao da je pozvao hiljade ljudi, uglavnom sa Bliskog istoka, da izazovu graničnu krizu.

"Rekao sam im da neću zadržavati migrante na granici, a ako budu i dalje dolazili, neću ih zaustavljati, jer oni ne dolaze u moju zemlju, već idu kod vas. Ali nisam ih pozvao tamo", rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko je na vlasti u Belorusiji od 1994. godine, ali njegov ponovni izbor za predsednika nije priznala Evropska unija.

EU ga je optužila da je organizovao migrantsku krizu na granicama Poljske, Litvanije i Letonije, u znak odmazde za sankcije uvedene Belorusiji zbog brutalnog obračuna sa protivnicima koji su učestvovali u masovnim protestima nakon izbora u avgustu 2020.

Poljske vlasti saopštile su 19. novembra da su tokom noći migranti pokušali da pređu granicu, ali u manjem broju i u manjim grupama, nakon što je Belorusija ispraznila kampove gde su se okupili ljudi na granici i nakon što je stotine migranata vraćeno u Irak.

Razvoj situacije signalizirao je popuštanje krize koja je trajala cele sedmice na istočnoj granici EU, ali spor još nije rešen pošto je Blok odbio predlog Minska da preuzme 2.000 migranata.

Uz smanjenje humanitarne krize, beloruski državni mediji izvestili su da je približno 2.000 migranata premešteno u skladišta za logistiku koja imaju grejanje, gde se stotine odraslih i dece mogu videti kako se odmaraju na madracima na podu.

XS
SM
MD
LG