Dostupni linkovi

Zbog izjave o Crnogorcima od Lončara, za sada, izvinjenje


Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar

„Gledam da ih nema“, prvo je izjavio ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, pa se onda izvinio zbog ovakvog stava o Crnogorcima u zdravstvenom sistemu Srbije kada je to od njega tražio predsednik države Aleksandar Vučić.

To je, za sada, epilog izjave ministra u Vladi Srbije u jeku tenzija u Crnoj Gori izazvanih donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti.

„Ja mislim da ne može da se stane samo na takvoj jednoj izjavi ’žao mi je’ zato što je posledica već izazvana u smislu da su se ti ljudi koji se osećaju Crnogorcima u Srbiji osetili diskriminisanim“, kaže za RSE Vlatko Sekulović, advokat i kolumnista.

On smatra da je na nadležnim organima koji se bave zabranom diskriminacije i primenom zakona koji regulišu pitanje diskriminacije da preduzmu određene mere protiv takvih ljudi.

„Naravno, postavlja se pitanje da li takav čovek zaslužuje da bude ministar ili da obavlja bilo koju odgovornu funkciju u ovom društvu“, navodi Sekulović.

Šta Vučić misli o Lončarevoj izjavi?

"Mislim da nije bila dobra reakcija Zlatibora Lončara", izjavio je u nedelju 9. februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zamolio sam ga da se izvini, mislim da je on to juče uradio u Prokuplju. Moramo svi da imamo jednake uslove, prava i pravila za sve, jednako za Crnogorce kao i za Srbe i da pokažemo razliku između nas i njih, nadajući se da te razlike neće biti u budućnosti", rekao je Vučić je, tokom obilaska kasarni Vojske Srbije na Topčideru u Beogradu.

Lončar je u tom izvinjenju, koje pominje Vučić, rekao da mu je žao ako se neko osetio uvređen ili diskriminisan, posle njegove izjave o Crnogorcima na rukovodećim mestima u srpskom zdravstvu, jer mu to, kako je rekao, nije bila namera.

„Svi znaju da ja nisam čovek koji mrzi ili koji bi, ne daj bože, nekog diskriminisao. To apsolutno ne stoji. Ali mi živimo u vremenu kada je svaka izjava podložna manipulaciji, spinovanju, vađenju iz konteksta“, rekao je Lončar 7. februara u Prokuplju, ali nije objasnio zašto misli da je deo od njegove izjave izvađen iz konteksta.

Šta je Lončar rekao o Crnogorcima?

Osim što je dan uoči izvinjenja Lončar na televiziji 02 rekao da u Srbiji na mnogo vodećih mesta ima Crnogoraca "koji ne znaju da pričaju srpski", još je dodao:

"Mi u Crnoj Gori nemamo ni jednog direktora ili bilo šta da se izjašnjava kao Srbin, a ovde na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji još nisu ni srpski naučili, ne znaju srpski da pričaju", rekao je Lončar.

Na pitanje da li ih ima i u zdravstvu, Lončar je rekao – „gledam da ih nema“.

Ova izjava izazvala je oštre reakcije javnosti, kao i komentare na društvenim mrežama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila ju je kao diskriminatornu i uvredljivu.

Crnogorska partija, sa sedištem u Srbiji, pozvala je premijerku Srbije Anu Brnabić da smeni ministra zdravlja zbog njegovih diskriminatorskih izjava o Crnogorcima, a Narodna stranka je podnela krivičnu prijavu protiv Lončara zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Inicijativa žena Srbije zatražila je da premijerka Ana Brnabić podnese zahtev za razrešenje ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a da tužilaštvo "bez odlaganja" pokrene postupak zbog Lončarevih izjava o Crnogorcima.

Sagovornik Radija Slobodna Evropa (RSE) Vlatko Sekulović ocenjuje da se radi o jednoj dosta opasnoj izjavi „koja je izraz jedne opšte euforije nacionalističke prirode prema, u konkretnom slučaju, Crnogorcima.“

„Mislim da se radi o kršenju elementarnih ljudskih prava zato što pravo na rad ne zavisi od nacionalne pripadnosti, a da ne pričam o drugim aspektima takve izjave gde se izražava nacionalizam prema Crnogorcima. Ali takav isti stav se sutra može postaviti i prema građanima Srbije bez obzira koje su nacionalnosti. I kako će se neko takav postaviti prema samim Srbima jer bi našli neke razloge zbog kojih bi i neke Srbe diskriminisali, da li zbog toga što ne govore dobro jezik ili imaju drugačije političko uverenje“, navodi Sekulović.

Tenzije na relaciji Beograd – Podgorica

Tenzije u Crnoj Gori podignute su zbog usvajanja Zakona o veroispovesti krajem decembra prošle godine. U više crnogorskih gradova Srpska pravoslavna crkva (SPC) organizuje protestne litije protiv ovog zakona.

SPC je oštro protiv Zakona o veroispovesti smatrajući da je "anticrkveni i diskriminatorski", te da je "priprema za otimanje" imovine te crkve u Crnoj Gori. Vlast u Crnoj Gori odbacuje ove optužbe, navodeći da je donet u skladu sa međunarodnim standardima, i poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na dijalog o primeni zakona.

Ove tenzije prenele su se i na relaciji Srbija – Crna Gora.

Izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara o Crnogorcima na rukovodećim položajima u Srbiji usledila je nedugo nakon što je njegov kolega iz Vlade Srbije, šef diplomatije Ivica Dačić, postavio pitanje prava na državljanstvo Srbije, građana koji su poreklom Crnogorci, a koji podržavaju poteze vlasti u Podgorici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Beograd želi dobre odnose sa Crnom Gorom.

„Nikoga nigde ne rušimo, ali nećete nam zapušiti usta i reći da nemamo pravo da pitamo za položaj i poziciju srpskog naroda, za položaj i poziciju Srpske pravoslavne crkve i naših svetinja“, poručio je Vučić nakon što je ocenio da reakcija ministra Lončara nije bila dobra.

Vlatko Sekulović ocenjuje da je opšti kontekst takav da se vodi hajka protiv politike Crne Gore i njenih predstavnika i da se ona proširila na sve one koji se osećaju kao Crnogorci po nacionalnoj pripadnosti.

Sporne tačke u Lončarevoj karijeri

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ni do sada nije snosio posledice. Naprotiv, kada je u martu 2015. godine u padu vojnog helikoptera poginulo sedmoro ljudi, među kojima i jedna beba, na zahteve za utvrđivanje eventualne odgovornosti Lončara, kao ministra zdravlja, i tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, Aleksandar Vučić, tada kao premijer, poručivao je da neće da da Lončara i Gašića.

"Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su heli da spasu jedno dete. Ja preuzimam odgovornost. Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao - spasite dete. Gašića i Lončara neću da dam", rekao je Vučić tada.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prethodnih godina dovođen u vezu i sa kriminalnim miljeom. U januaru 2017. godine predsednik Nove Srbije Velimir Ilić je, na konferenciji za novinare, pokazao fotografiju Zlatibora Lončara sa bivšim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, koji je u martu 2003. godine ubijen sa Miletom Lukovićem u policijskoj akciji, nakon što su pružili oružani otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja.

Spasojević i Luković bili su osumnjičeni za organizovanje i izvršenje ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je ubijen 12. marta 2003. na ulazu u zgradu Vlade Srbije u Beogradu.

Istraživački portal KRIK objavljivao je priče o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana.

U junu prošle godine, nakon navoda bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da je ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar povezan sa kriminalnim strukturama, sam ministar Lončar je odgovarao zašto bi se on oglašavao umesto nadležnih organa, a premijerka Ana Brnabić je poručila da Lončara neće smeniti na osnovu navoda pojedinaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG