Dostupni linkovi

Vučić: Zamolio sam Lončara da se izvini zbog uvredljive izjave o Crnogorcima


Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je zamolio ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se izvini zbog izjave kojom je uvredio crnogorski narod.

Vučić je, tokom obilaska Vojske Srbije u kasarni na Topčideru, rekao novinarima da "misli da nije dobra reakcija Lončara" i da smatra da svi treba da imaju jedne uslove, jednaka prava i pravila.

"Da pokažemo razliku izmedju nas i njih. I da se tom razlikom ponosimo, nadajući se da te razlike neće biti u budućnosti", izjavio je Vučić.

Zlatibor Lončar je u četvrtak, 6. februara rekao da "vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru" kao i da u Srbiji na mnogo vodećih mesta ima Crnogoraca "koji ne znaju da pričaju srpski"

"Mi u Crnoj Gori nemamo ni jednog direktora ili bilo šta da se izjašnjava kao Srbin, a ovde na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji još nisu ni srpski naučili, ne znaju srpski da pričaju", rekao je Lončar za TV O2.

Na pitanje da li ima Crnogoraca u zdravstvu, Lončar je rekao – „gledam da ih nema“.

Ova izjava ministra Lončara izazvale je oštre reakcije, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila ju je kao diskriminatornu i uvredljivu.

Crnogorska partija sa sedištem u Srbiji pozvala je u petak 7. februara predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da smeni ministra zdravlja zbog njegovih diskriminatorskih izjava o Crnogorcima.

XS
SM
MD
LG