Dostupni linkovi

Oštre reakcije na izjavu ministra u Vladi Srbije o Crnogorcima


Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije
Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije

Crnogorska partija sa sedištem u Srbiji pozvala je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da smeni ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog njegovih diskriminatorskih izjava o Crnogorcima.

Crnogorska partija je zatražila od republičkog zaštitnika građana da pokrene istragu zbog diskriminacije u zapošljavanju i napredovanju građana Srbije crnogorskog porekla u resoru zdravstva, a od Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da osudi ministrovu izjavu i da zahteva njegovu ostavku.

Pozvali su Delegaciju Evropske komisije u Srbiji da uključi pitanje politike diskriminacije građana Srbije koji se izjašnjavaju kao pripadnici crnogorske nacionalne manjine u fokus tekućih pregovora EU sa Srbijom u okviru Poglavlja 23.

"Ova izjava govori o potencijalnoj ksenofobiji i anticrnogorskoj histeriji u samom vrhu države. Ako ministar Lončar ne bude hitno smenjen, njegovu izjavu ćemo prepoznati kao zvanični pritisak Vlade Srbije na sopstvene građane crnogorskog porekla da se ne izjasne kao Crnogorci na predstojećem popisu stanovništa", ocenila je Crnogorska partija.

Izjavu ministra zdravlja u Vladi Srbije Zlatibora Lončara koji je u četvrtak, 6. februara rekao da "vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru" kao i da u Srbiji na mnogo vodećih mesta ima Crnogoraca "koji ne znaju da pričaju srpski" prethodno je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenivši je kao diskriminatornu i uvredljivu.

Lončar je, povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i protesta u Crnoj Gori, za televiziju O2 izjavio da se tamo „dogodio narod, koji je predsednik (Crne Gore) Milo Đukanović potcenio, a precenio je“, kako je kazao, „neke koji rade oko njega koji su mu obećavali da će tu stvar da drže pod kontrolom“.

"Mi u Crnoj Gori nemamo ni jednog direktora ili bilo šta da se izjašnjava kao Srbin, a ovde na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji još nisu ni srpski naučili, ne znaju srpski da pričaju", rekao je Lončar.

Na pitanje da li ima Crnogoraca u zdravstvu, Lončar je rekao – „gledam da ih nema“.

„Srbija ima dovoljno onih koji znaju srpski da pričaju i koji zaslužuju da budu. Ne omalovažavam nikoga. Jednostavno, ako želite da živite u Beogradu, ako želite da budete direktor ili na na nekoj funkciji, naučite srpski.", rekao je Lončar.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da je ovakav stav u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana i građanki.

Poverenica je ukazala da ovakve izjave mogu uznemiriti građane i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumevanje i ravnopravnost.

"Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina i ovakve izjave štete ugledu države", zaključila je Janković.

Ustav Srbije propisuje zabranu diskriminacije, naročito po osnovu nacionalne pripadnosti, a Ustavom je zagarantovana posebna zaštita nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta. Zakon o zabrani diskriminacije propisuje zabranu diskriminacije nacionalnih manjina na osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskih uverenja i jezika.

XS
SM
MD
LG