Dostupni linkovi

Srbija odustala od lokalnih izbora na Kosovu, institucije ostaju


Zgrada Vlade Srbije u Beogradu
Zgrada Vlade Srbije u Beogradu
Odustajanjem od lokalnih izbora na Kosovu Beograd zapravo neće ugasiti tamošnje srpske institucije. Zato se procenjuje da je neodržavanje tih izbora jedan od koraka u dobrom pravcu, ali da ukidanje paralelnih institucija ipak neće ići tako lako.

Begrad je odustao od organizovanja lokalnih izbora na Kosovu jer je od UNMIK-a, stigao negativan odgovor. Zvaničnici objašnjavaju da ne žele da krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti.

Oni istovremeno, međutim, tvrde da to ne znači da su srpske institucije ugašene, te se pominje formiranje opštinskih veća ili produžetak mandata lokalnim samoupravama. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da to zakon reguliše vrlo jasno.

“Tamo gde organi lokalne samoprave ne mogu da se iz nekog razloga konstituišu primenjuju se odredbe zakona koje predviđaju mogućnost da se postave privremena veća i tako dalje. Ono što je važno je da građani znaju da će organi lokalne samouprave svakako opstati na Kosovu i Metohiji i funkcionisati. A za sve ostalo država će se kretati u okvirima Ustava, zakona i Rezolucije 1244”, rekao je Stefanović.

Goran Bogdanović
Goran Bogdanović
Zvanični Beograd je raspisao lokalne izbore i za Kosovo i pored negodovanja međunarodne zajednice koja traži ukidanje srpskih paralelnih institucija na Kosovu.

Onda je izlaz pronađen u Rezoluciji 1244 jer zvaničnici objašnjavaju da moraju poštovati ovaj dokument na koji su se i te kako pozivali u dijalogu sa Prištinom.

Ipak, ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović ne zatvara potpuno vrata za lokalne izbore neki drugi put.

“Mi sigurno nećemo odustati od održavanja lokalnih izbora kasnije, mi ćemo posle završetka ovog ciklusa ponovo razgovarati sa UNMIK-om i tražiti da organizuje lokalne izbore na Kosovu. Moj apel je da se ti lokalni izbori ne održe ni ovde na severu, ali to ne znači da ćemo mi ukinuti institucije”, poručio je ministar Bogdanović.

Manipulisanje javnošću

Međutim, na apele zvaničnog Beograda rukovodstva Zubinog Potoka i Zvečana poručuju da će glasanja ipak biti.

Beograd je do sada više puta kalkulisao svojom politikom prema severu Kosova balansisrajući između domaćeg javnog mnenja i kosovskih Srba naročito uoči izbora sa jedne strane i pažljivog monitoringa iz Brisela zbog daljih koraka u evrointegracijama. Da se kalkulisalo i oko lokalnih izbora više je nego očigledno.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da su demokrate uspele da skinu sa dnevnog reda u Srbiji pitanje lokalnih izbora na Kosovu, ali on procenjuje da će doći do aktiviranja opozicije na samom severu Kosova.

"Ta priča o privremenoj upravi suprostavlja se svemu što su Borko Stefanović i Boris Tadić obećali EU", kaže Dušan Janjić.

“Ministar Bogdanović i vladajuća koalicija u Beogradu je manipulisala javnošću samo da bi kupili vreme da bi saopštili građanima ono za šta se nisu ni pripremili a to je da lokalnih izbora nema. Ta priča o privremenoj upravi suprostavlja se svemu što su Borko Stefanović i Boris Tadić obećali EU, pre svega Nemačkoj i Holandiji. Pored potpisanih sporazuma bilo je i obećanje o uklanjanju paralelnih institucija, za to je dobijena kandidatura. Saopštenje ministra Bogdanovića bilo je jedino moguće u okolnostima gde je ono prikrivalo neistinu, i gde je služilo za to da se što manje izgubi podrška birača, i da se kosovsko pitanje na duži rok ne vrati na izbornu agendu jer to ne bi odgovaralo Demokratskoj stranci”, ocenjuje Janjić.

Zato Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije konstatuje da je odustajanje Srbije od lokalnih izbora na Kosovu jedan od koraka u dobrom pravcu, ali ocenjuje da ukidanje paralelnih institucija neće ići tako lako.

“Izgledalo bi da je to bilo rizično ako bi se ispostavilo da je podsticanje nasilja, nereda i tenzija bilo potrebno samo kao izgovor kako bi se reklo da se lokalni izbori ne mogu održati. Sad bi zaista trebalo stati na loptu i sa arbitrarnim hapšenjima i vađenjem optužnica koje su Zakonom o amnestiji i drugim političkim akrima države Srbije još od ranije ad acta. Ali u svakom slučaju borba za ukidanje paralelnih institucija čini mi se neće ići baš tako lako i ako su donete neke odluke na političkom nivou nisam sigurna koliko institucije u Srbiji imaju snage da to realizuju. I naravno važno je objasniti srpskoj zajednici na Kosovu da to ne znači prekid komunikacije nego samo uspostavljanje novih mehanizama koji su u skladu sa dgovorima koje je Srbija napravila sa EU a onda i sa kosovskom vladom”, kaže Milić.

Rukovodstva pojedinih opština na severu Kosova su se već više puta oglušila o odluke iz Beograda.
XS
SM
MD
LG