Dostupni linkovi

Aktivisti nezadovoljni tvrdnjom Ane Brnabić da nema vremena za zakon o zabrani kopanja litijuma


Protest ekoloških aktivista, Beograd, Srbija, decembar 2021.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) nezadovoljan je obrazloženjem premijerke Srbije Ane Brnabić da do izbora nema dovoljno vremena da se usvoji predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, koji je ponudio taj savez.

"Rečeno nam je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament", navedeno je 25. januara u saopštenju SEOSa, nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Brnabić.

Predstavnici udruženja "Ne damo Jadar" u okviru SEOSa, razgovarali su sa premijerkom o spornim pitanjima vezanim za ukidanje Prostornog plana područja posebne namene, kojim je bilo omogućeno kompaniji „Rio Tinto“ otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, i tom prilikom su ponudili predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Predstavnici tog udruženja su u saopštenju istakli da im se "posebno nisu sviđale premijerkine političke insinuacije, jer problem sa litijumom nije politički, već državni i nacionalni".

Istakli su da je Brnabić rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra.

"Mišljenja smo da za usvajanje zakona ipak ima vremena ako zaista postoji volja, a formiranje radne grupe, koju je predložila Brnabić, je samo odlaganje problema do posle izbora", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Brnabić obećala da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu nastalu nakon istraživanja kompanije „Rio Tinto“.

"Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli", navedeno je u saopštenju.

Predloženi zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji ima četiri člana i predviđa zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, osim u naučne svrhe, radi geoloških i obrazovnih i vojnih ciljeva. Od zabrane istraživanja bora su izuzete kompanije koje su dobile dozvolu.

Savez je zatražio i da stupanjem na snagu predloženog zakona prestanu da važe Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara u kojima se predviđaju postupci istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Premijerki je uručen i račun Udruženja "Ne damo Jadar" kako bi se, navode oni, „uverila da ne dobijaju sredstva iz zemlje i inostranstva“, na šta je premijerka nekoliko puta aludirala u svojim obraćanjima medijima.

„Rio Tinto“ je u Srbiji od 2001. godine. Od početka dvehiljaditih, institucije u Srbiji Rio Tintu su izdavale i produžavale dozvole za istraživanje terena, neovisno od toga koje političke stranke su bile na čelu države.

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu "Jadar" dogodio se nakon višemesečnih protesta protiv Rio Tinta i blokada puteva širom države, koje su počele u jesen 2020. Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

XS
SM
MD
LG