Dostupni linkovi

Lista Albanaca osvojila poslanički mandat u Skupštini Srbije


Glasanje na opštim izborima u Srbiji 3. aprila 2022 u Beogradu.

Izborna lista „Koalicija Albanaca doline” pobedila je na ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu na jugu Srbije i obezbedila jedan poslanički mandat u novom sazivu Narodne Skupštine Srbije.

Prethodno su obe izborne liste albanske manjine sa juga Srbije saopštile da nisu prešle cenzus i da u novom sazivu parlamenta Albanci neće imati svoje predstavnike.

Međutim, Upravni sud u Nišu odlučio je 22. aprila da poništi odluke Republičke izborne komisije i Opštinske izborne komisije u Bujanovcu i naložio ponavljanje izbora.

Na ponovljenom glasanju, održanom 28. aprila glasalo je ukupno 697 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 64 odsto.

Predsednik Opštinske izborne komisije Fejzi Bećiri izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je na ponovljenom glasanju najviše glasova osvojila lista „Koalicija Albanaca doline”.

„Izborna lista Koalicija Albanaca doline osvojila je 677 glasova, a po jedan glas dobile su liste Aleksandar Vučić – ’Zajedno možemo sve’ i Miloš Jovanović – ’Nada za Srbiju’. Nevažećih listića bilo je 18”, precizirao je Bećiri i dodao da preostalih 16 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas.

Iste rezultate saopštila je i Posmatračka misija CRTA koja je pratila ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu.

Kamberi dobio novi poslanički mandat

Na izborima održanim 3. aprila koji su poništeni zbog neregularnosti, izlaznost glasača na to biralište bila je 23 odsto, a lista „Koalicija Albanaca doline” osvojila je samo 226 glasova, odnosno tri puta manje nego 28. aprila.

Nosilac liste „Koalicija Albanaca doline” Šaip Kamberi potvrdio je da je posle ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu dobio poslanički mandat.

"I dalje ću biti glas Albanaca u Skupštini Srbije”, objavio je Kamberi i zahvalio se svim građanima koji su glasali za njegovu listu.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi je podsetio da je listi „Koalicija Albanaca doline” nedostajalo još 500 do 600 glasova da pređe cenzus i osvoji jedan poslanički mandat u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

On je Radiju Slobodna Evropa rekao da je na ponovljenom glasanju „taj minus nadoknađen” i da će Albanci sa juga Srbije imati svog predstavnika u novom parlamentarnom sazivu.

"Juče su glasači u Velikom Trnovcu pokazali izuzetnu odgovornost, demokratski kapacitet i kulturu i svojim glasovima osigurali mesto svom predstavniku u najvišem zakonodavnom telu Republike Srbije”, rekao je Mustafi dodajući da je veoma važno da Albanci imaju svog predstavnika preko koga će se čuti njihov glas u parlamentu.

Albanske manjinske stranke su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila nastupile u dve kolone.

Dve godine ranije albanske manjinske stranke su na parlamentarnim izborima nastupile sa zajedničkom listom i tada su osvojile tri skupštinska mandata.

Glasanje u znaku incidenta i nepravilnosti

Opštinska izborna komisija zabeležila je i incidente tokom izbora 28. aprila, ali je prema rečima njenog predsednika Fazlija Bećirija, uprkos tome glasanje privedeno kraju.

"U jednom trenutku bilo je čak i prekinuto na dvadesetak minuta, ali je to prošlo bez većih posledica. Takođe, primedbe su imali i pojedini članovi biračkog odbora", rekao je Bećiri i dodao da će Opštinska izborna komisija razmatrati sve prigovore koji pristignu u zakonskom roku.

Opštinska izborna komisija Bujanovca saopštila je rezultate tri i po sata nakon zatvaranja biračkog mesta, zbog toga što pojedni članovi biračkog odbora nisu želeli da potpišu izveštaj dok se u njega ne unesu sve primedbe.

I posmatrači CRTE su tokom dana zabeležili veliki broj incidenata koji su, po njihovoj oceni, ozbiljno narušili regularnost izbora na tom biračkom mestu „zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje”.

"Viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta. Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska”, saopštila je CRTA.

CRTA je navela da su „tokom celog dana, neovlašćena lica bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje”.

Posmatrači CRTE su ispred biračkog mesta zabeležili organizovano dovoženje i odvoženje birača tokom celog dana, zbog čega su se stvarale i gužve na i ispred biračkog mesta.

"Izborni dan je obeležen tenzijama i nepoverenjem između članova biračkog odbora. Zabeleženo je više verbalnih sukoba između članova biračkog odbora oko raspodele zaduženja zbog čega je u jednom trenutku glasanje prekinuto na 25 minuta”, saopštila je ta posmatračka misija.

Prema navodima CRTE, predstavnici Opštinske izborne komisije su u dva navrata vršili pritisak na njene posmatrače da ne prate proces glasanja na način koji im je zakonom dozvoljen.

XS
SM
MD
LG