Dostupni linkovi

Vučić rekao da je spreman na ponavljanje izbora u Beogradu


Izbori u Srbiji održani 3. aprila 2022.
Izbori u Srbiji održani 3. aprila 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. aprila za TV Pink da, ukoliko najveća opoziciona lista bude želela prevremene gradske izbore u Beogradu, da je on spreman za ponavljanje izbora.

"Mi smatramo da je logično da ima neka pauza od šest meseci, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem ni ranije da idemo na izbore", rekao je Vučić.

On je rekao da će to biti njegov predlog predsedništvu i glavnom odboru Srpske napredne stranke, čiji je predsednik.

Vučić je dodao da je na sastanku sa predsednikom opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Draganu Đilasu rekao da opozicija razmisli kada želi izbore i da predloži.

Prema njegovim rečima, Đilas je na sastanku rekao da su jasni rezultati predsedničkih i parlametanih izbora i da je želeo da razgovara o beogradskim izborima.

"On smatra da je pitanje legitimiteta u Beogradu sporno, ja ne, ali je pitanje izazova veliko i važno. Ako postavite pitanje legitimnosti nekoga na vlasti, to je važno pitanje", rekao je Vučić.

Đilas je 11. aprila nakon sastanka Vučićem rekao da je ponovio svoj zahtev da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna.

Vučić i Đilas sastali su se osam dana nakon završenih predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora, na kojima je najviše glasova pojedinačno uzela vladajuća SNS, ali bez dovoljne većine da sama formira vlast na republičkom i nivou glavnog grada.

Proevropska opozicija nakon izbora je tvrdila da je više od 50 odsto građana Beograda glasalo protiv dosadašnje gradske vlasti, koju su vodili naprednjaci i koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija.

U prestonici Srbije i stranke opozicije i SNS pokušavaju da naprave matematičku većinu neophodnu za formiranje gradske vlasti.

Na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije izbori su ponovljeni 16. aprila zbog utvrđenih nepravilnosti na tim biračkim mestima.

XS
SM
MD
LG