Dostupni linkovi

RIK: Delimično ponovljeni izbori u Srbiji bez većih nepravilnosti


Glasanje u Novom Pazaru na jugu Srbije, 3. april 2022.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je u subotu uveče da je na današnjim (16. april) delimično ponovljenim izborima u Srbiji "glasanje proteklo u najboljem mogućem redu i nisu prijavljene veće nepravilnosti".

U Srbiji se glasalo na 54 biračka mesta za poslanike i na 35 biračkih mesta za predsednika Republike.

Dimitrijević je na sednici RIK-a rekao da je ukupan broj birača koji je danas imao pravo glasa 28.687 na delimmično ponovljenim izborima za predsednika Republike i 32.181 birač na delimično ponovljenim izborima za poslanike Skupštine Srbije.

Birališta na ponovljenim predsedničkim, parlamentarnim i izborima za Skupštinu grada Beograda zatvorena su u 20 časova, izuzev jednog biračkog mesta u Nišu gde je određeno da traje do ponoći.

Glasanje na biračkom mestu broj 11 koje se nalazi u osnovnoj školi "Njegoš" u Nišu biće moguće do ponoći, jer je otvaranje tog mesta kasnilo četiri sata, prenosi Beta. Predsednica u Gradske izborne komisije (GIK) Danijela Milićević rekla je da je biračko mesto otvoreno sa zakašnjem zbog "tehničkih problema".

Ona je kazala da su preostala tri biračka mesta na kojima su građani Niša glasali na ponovljenim izborima zatvorena u 20 časova.

Republička izborna komisija (RIK) na večerašnjoj sednici odbila je tri prigovora. Kako je rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na sednici, prvi je bio prigovor Vladana Sinđića sa liste "Moramo", koji je tražio da se izbori ponište na jednom biračkom mestu u gradu Užice.

Preostala dva su prigovori Bogosava Mihailovića koji je predstavnik izborne liste za odbornike opštine Sevojno.

Mihailović je bio protiv rešenja Gradske izborne komisije Užica, a RIK je naveo da Mihailović treba da se obrati Upravnom sudu, jer je on nadležna institucija.

Ponovljeni predsednički, parlamentarni i izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 16. aprila na ukupno 77 biračkih mesta u Srbiji.

CRTA objavila rezultate glasanja na četiri mesta u Beogradu


Kako je objavila posmatračka misija CRTA, na biračkom mestu 39 u opštini Stari grad, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 91 glas, a iza nje je lista "Duško Vujošević - Ajmo ljudi" sa 76 glasova. Treća i četvrta na listi je "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 29 glasova i "Moramo" sa 19 glasova.

Na biračkom mestu 49 u opštini Palilula, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" ima 489 glasova, "Duško Vujošević - Ajmo ljudi" 91 glas, dok lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" i koalicija "SPS/JS" imaju po 32 glasa.

U opštini Čukarica na biračkom mestu 106, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" ima 598 glasova, lista "Duško Vujošević - Ajmo ljudi" 96 glasova, dok su treći i ćetvrti na listi "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 43 glasa i "Miloš Jovanović - Nada za Beograd" sa 35 glasova.

Kad je reč o izborima za Skupštinu grada Beograda, izbori se ponavljaju na ukupno šest biračkih mesta. Na četiri biračka mesta u Beogradu glasanje se ponovilo 16. aprila, a na dva 21. aprila.

Izbori se ponavljaju na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održani su 3. aprila.

XS
SM
MD
LG