Dostupni linkovi

Lideri EU podržat će produženje ekonomskih sankcija Rusiji


Očekuje se da čelnici Europske unije u petak, 19. juna, podrže produženje glavnih ekonomskih sankcija bloka protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini do kraja januara 2021. godine, saopćili su diplomatski izvori i zvaničnici, prenosi Reuters.

Unija je sankcionirala ruski energetski, financijski i sektor namjenske industrije nakon što je Moskva anektirala Krim u 2014. i zato što podržava pobunjenike koji se bore protiv vladinih trupa na istoku bivše sovjetske republike.

Moskva im pruža podršku otkako je najavila da nikada neće odustati od poluotoka na Crnom moru.

Sankcije su trenutno na snazi do kraja jula, a očekuje se da 27 nacionalnih čelnika EU u petak otvore put za njihovo novo produženje, koje će biti ozvaničeno u ovom mjesecu, saopćili su izvori.

Osim toga, EU je danas prolongirala zabranu poslovanja s anektiranim Krimom do sredine 2021. Treći krug sankcija koji zabranjuje poslovanje s pojedincima i firmama s crne liste blok smatra ključnim za osujećivanje ruskih ciljeva, prenosi Reuters.

Iako bi neke zemlje, uključujući Italiju i Mađarsku, željele oživjeti gospodarske veze s Rusijom, veći dio zajednice u posljednje vrijeme nije podržao ovu ideju, naprotiv, EU je bila uznemirena onim "dezinformacijom Moskve o korona virusu".

Moskva je prošlog mjeseca negirala hakiranje njemačkog parlamenta, a u četvrtak su njemački savezni tužitelji optužili Rusiju da je naredila ubistvo u Berlinu prošlog ljeta. Ovi navodi potkrepljuju plan lidera EU, uključujući predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, za oprez u slučaju ponovne suradnju s Moskvom.

Američki predsjednik Donald Trump također je nedavno pozvao Rusiju da se vrati u klub vodećih ekonomija G7, mjesto koje je Moskva izgubila zbog sukoba u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG