Dostupni linkovi

Trump: Pozvati Rusiju nazad u G7 je 'zdrav razum'


Sastanak G7 u Francuskoj, 2019

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da je stvar "zdravog razuma" pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina da se pridruži G7 (Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta), rekavši da bi bilo puno lakše riješiti različita pitanja ako bi Moskva bila predstavljena na skupovima, prenosi Reuters.

"Mnoge stvari o kojima razgovaramo odnose se na Putina", rekao je Trump u intervjuu za Fox News Radio i dodao: "Neka bude u sobi ... da bi se stvari završavale".

Rusija je iz ovog formata izbačena 2014. godine nakon ruske aneksije ukrajinske regije Krim.

Dvojica čelnika razgovarali su i u ponedjeljak telefonom o mogućnosti održavanja proširenog samita G7 kasnije ove godine. Iz Kremlja su izjavili da će tražiti više informacija o Trumpovom pozivu.

Francuska ne vidi promjenu situacije u Rusiji koja bi garantovala reintegraciju Moskve u G7, rekao je u srijedu Reutersov izvor iz Pariza.

"Rusija je izuzeta iz G7 iz preciznih razloga. Danas ne mislimo da se ova situacija promijenila. Ali moramo pronaći načine da vodimo dijalog s Rusijom", rekao je francuski zvaničnik.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u srijedu da nije siguran je li sada pravo vrijeme da se mijenja format G7, nakon što je Trump rekao da je to "vrlo zastarjela grupa zemalja" u svom sadašnjem formatu.

"Sumnjam u to ima li smisla stvarati neki drugi format", rekao je Maas novinarima, dodajući da ostaje da se vidi je li pravo vrijeme za takav potez.

Ostale države G7, uključujući Kanadu, protivile su se povratku Rusije, dok neke, poput Japana, nisu donijele odluku.

Trump je također pozvao Australiju, Južnu Koreju i Indiju.

G7 čine Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

XS
SM
MD
LG