Dostupni linkovi

Dačić uoči posete Lavrova: Rusija će podržati svako rešenje koje je u interesu Srbije


Šef diplomatije Ivica Dačić

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, uoči posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu u četvrtak (18. jun), da će Rusija podržavati svako rešenje koje je u interesu Srbije i ono šta Srbija hoće.

On je za TV Prva rekao da misli da "uopšte nismo bliže nekom rešenju" kosovskog pitanja.

"Mi smo i pokušali da dajemo neke predloge, ali su uglavnom nailazili na odbijanja", rekao je Dačić.

On je poručio da oni koji organizuju dijalog moraju da budu svesni da Srbija neće prihvatiti "da moramo da priznamo Kosovo - i završili smo dijalog".

"Reč je o tome da mi prihvatamo razgovor o nekim kompromisnim predlozima, ali mora neko da iznese te predloge, do sada ih nismo imali", rekao je Dačić.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je u ponedeljak (15. jun) da su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznanja, odnosno za članstvo u međunarodnim organizacijama, zbog sastanka predstavnika dve strane u Vašingtonu.

Sastanak je predviđen za 27. jun u Beloj kući "radi razgovora o dijalogu".

Grenel je tada na Tviteru napisao da ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorima 27. juna, oni će se vratiti na status kvo nakon što napuste Vašington.

"Kao što stalno govorimo, moramo najpre ostvariti napredak u ekonomskom rastu. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", napisao je Grenel.

O pitanju Kosova je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. juna telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Najavljeno je da će Vučić iduće nedelje otputovati u Moskvu gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i 24. juna prisustvovati vojnoj paradi povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vučić je uoči posete Lavrova rekao da "to što je za prvu posetu inostranstvu posle prinudne pauze izazvane pandemijom korona virusa" izabrao Srbiju predstavlja "još jednu potvrdu najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva Srbije i Rusije, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

XS
SM
MD
LG