Dostupni linkovi

Lavrov: Sa Vučićem ću razgovarati o svim temama 'od interesa za srpske prijatelje'


Lavrov je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske 4. juna izjavio da je za Rusiju važno da "razume procene srpskog rukovodstva i njegove planove delovanja za naredni period, polazeći od današnjih relacija u svetu".
Lavrov je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske 4. juna izjavio da je za Rusiju važno da "razume procene srpskog rukovodstva i njegove planove delovanja za naredni period, polazeći od današnjih relacija u svetu".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će tokom posete Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati "o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje".

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je 3. juna da će šef ruske diplomatije posetiti Srbiju od 6. do 7. juna.

Najava Lavrova za sada nije zvanično najavljena u Srbiji, a na sajtu predsednika Srbije navodi se da će on od 7. do 8. juna boraviti u Severnoj Makedoniji, gde će prisustvovati sastanku regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

'Želimo da čujemo planove srpskog rukovodstva'

Lavrov je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske 4. juna izjavio da je ruski stav o Kosovu poznat, ali i da su zainteresovani da čuju ocene predsednika Srbije i drugih srpskih političara o "nastaloj situaciji", kao i da će biti "veoma zanimljivo" čuti kako u Beogradu ocenjuju posredničku ulogu Evropske unije.

"Naravno, mnogo je važno da razumemo procene srpskog rukovodstva i njegove planove delovanja za naredni period, polazeći od današnjih relacija u svetu", izjavio je Lavrov.

Na pitanje o izjavi predsednika Rusije Vladimira Putina u kojoj je 26. aprila uporedio Kosovo sa dva separatistička regiona u Ukrajini, te reakciji predsednika Srbije, Lavrov je rekao da je reč o "velikom nesporazumu".

"On (predsednik Rusije) je to rekao isključivo da bi pokazao apsolutno licemerje i dvostruke standarde Zapada. Što se tiče odnosa Rusije prema pregovorima o budućnosti Kosova, predsednik Putin je više puta i na sastanku sa Vučićem i u svojim javnim nastupima naglasio da podržava stav Srbije o Kosovu i da će podržati onu odluku koja će biti prihvatljiva za srpski narod", rekao je Lavrov.

Rusija, kao i Srbija, ne priznaje nezavisnost Kosova.

Vučić je 6. maja rekao da je situacija Srbije "promenjena na lošije" posle izjava predsednika Rusije i da će "ceo Zapad tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj i da Kosovo nije slično svemu onome što se dešava na teritoriji Ukrajine".

'Principijelan dogovor oko gasa'

Govoreći o poseti Beogradu, Lavrov je u intervjuu za Radio televiziju Republike Srpske rekao da je predsednik Srbije Vučić pre nekoliko dana razgovarao sa ruskim predsednikom o temi gasa, ali nije izneo više detalja.

Naveo je da su dvojica zvaničnika postigli "principijelan dogovor koji bi trebalo da bude koncipiran u okviru odgovarajućih kompanija".

Predsednici Srbije i Rusije razgovarali su 29. maja telefonom o novom gasnom aranžmanu dve države i uslovima za Srbiju koja u potpunosti zavisi od ruskog gasa i koja je među retkim zemljama koje nisu uvele sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

Vučić je u izjavi za medije da će nov ugovor biti potpisan na tri godine. Ugovor će biti potpisan sa ruskom državnom energetskom kompanijom Gasprom (Gazprom).

Prema rečima predsednika Srbije, sa Putinom nije razgovarao o ceni gasa za Srbiju. U novembru 2021. Vučić je sa Putinom dogovorio šestomesečnu cenu od 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. juna da se situacija oko najavljene posete Lavrova Beogradu "komplikuje", ali da nije spreman da pruži više detalja.

Osude najavljene posete

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je posetu Lavrova. Ta stranka je 31. maja u saopštenju poručila da je neprihvatljivo da, tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine, ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu.

Posetu Lavrova osudila je i neformalna grupa koja se protivi invaziji Ukrajine, a koja u Srbiji okuplja Ruse, Ukrajnce, Beloruse i Srbe.

Oni su pozvali predsednika Srbije i državne organe da uskrate gostoprimstvo šefu ruske diplomatije, uz navode da bi prijem ovog visokog zvaničnika značio "jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini, svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u Generalnoj skupštini UN za Rezoluciju o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu".

Kakvi su odnosi Srbije i Rusije?

Srbija odbija da uvede sankcije protiv Rusije, ali je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje agresija Rusije.

Srbija i Rusija tradicionalno održavaju bliske bilateralne odnose, pojačane zavisnošću Srbije od ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG