Dostupni linkovi

Rusija potvrdila da Lavrov dolazi u Srbiju


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 10 oktobar 2021
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 10 oktobar 2021

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je da će šef ruske diplomatije Rusije Sergej Lavrov posetiti Srbiju.

Kako je Zaharova iznela tokom konferencije za novinare u Moskvi u petak, Lavrov će boraviti u Srbiji od 6. do 7. juna.

Saopštila je da je planirano da se Lavrov susretne sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine, Ivicom Dačićem.

Takođe, kaže Zaharova, planirano je da se Lavrov susretne i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

"Očekuje se da će se detaljnije razgovarati o pitanjima bilateralne političke i ekonomske saradnje, razmeniti mišljenja o situaciji u regionu Balkana, kao i o aktuelnim međunarodnim problemima", navela je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Where Lavrov can travel due to ban
Where Lavrov can travel due to ban

Komentari iz Beograda

Najava Lavrova za sada nije zvanično najavljena u Srbiji, a na sajtu predsednika Srbije navodi se da će on od 7. do 8. juna boraviti u Severnoj Makedoniji, gde će prisustvovati sastanku regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. juna da se situacija oko najavljene posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu komplikuje.

Vučić je u Bratislavi za televiziju Pink rekao da nije spreman da pruži više detalja.

"Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da – komplikuje se, pitanje je kako će da dođe… Videćemo", dodao je Vučić.

Osude najavljene posete

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je posetu Lavrova. Ta stranka je 31. maja u saopštenju poručila da je neprihvatljivo da, tokom vojne agresije te države na teritoriju Ukrajine, ministar Lavrov bude svečano dočekan u Beogradu.

Posetu Lavrova osudila je i neformalna grupa koja se protivi invaziji Ukrajine, a koja u Srbiji okuplja Ruse, Ukrajnce, Beloruse i Srbe.

Oni su pozvali predsednika Srbije i državne organe da uskrate gostoprimstvo šefu ruske diplomatije, uz navode da bi prijem ovog visokog zvaničnika značio "jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini, svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u Generalnoj skupštini UN za Rezoluciju o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu".

Kakvi su odnosi Srbije i Rusije?

Srbija odbija da uvede sankcije protiv Rusije, ali je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje agresija Rusije.

Srbija i Rusija tradicionalno održavaju bliske bilateralne odnose, pojačane zavisnošću Srbije od ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG