Dostupni linkovi

Lavrov: Prošlo vrijeme 'jednostranih' sankcija


Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif, arhivska fotografija
Sergej Lavrov i Mohamad Džavad Zarif, arhivska fotografija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je Moskva od zemalja Persijskog zaliva zatražila da razmotre zajednički bezbjednosni mehanizam za region i da je vrijeme da se svijet "otarasi" jednostranih mjera poput sankcija.

"Sugerisali smo da zemlje u Persijskom zalivu razmisle o kolektivnim bezbjednosnim mehanizmima, počev od mjera za gradnju povjerenja i upućivanje poziva jedni drugima na vojne vježbe", izjavio je Lavrov na konferenciji o bezbjednosti u Nju Delhiju.

Tenzije u Persijskom zalivu su u porastu od kako je u američkom napadu dronom početkom januara ubijen iranski general Kasem Solejmani, a Teheran je uzvratio udarima na baze u kojima su vojnici SAD u Iraku.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, takođe prisustvuje konferenciji u Nju Delhiju koja se održava dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka zvanično optužile Teheran za kršenje uslova iz sporazuma postignutog 2015. godine.

Zarif je istakao da je upotreba mehanizma o sporu iz sporazuma pravno neosnovan i da predstavlja stratešku grešku.

Lavrov je napomenuo da su jednostrane sankcije problem u današnjem svijetu.

Amerika je nakon jednostranog povlačenja iz sporazuma Iranu uvela sankcije i postepeno je pojačavan pritisak na prihode Teherana od nafte, rudarstva i drugih industrija.

Među govornicima u Nju Delhiju je i zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Metju Potinger.

XS
SM
MD
LG