Dostupni linkovi

Mađarska prva država u EU koja će kupiti rusku vakcinu Sputnik V


Mađarska je potpisala sporazum s Rusijom o kupovini vaccine Sputnik V (Sputnjik), tako je postala prva država Evropske unije koja je to učinila, prenosi Mađarski servis Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty.

Govoreći na zajedničkom brifingu s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraskom, koji je prenošen uživo putem zvanične Facebook stranice mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa rečeno je 22. januara da će "velika količina" vakcina stići u tri pošiljke. Detalji oko isporuke će se kasnije objaviti, dodao je mađarski ministar.

Mađarske medicinske vlasti dale su prvobitno odobrenje za upotrebu dvije vakcine protiv korona virusa - britanske AstraZeneca i ruske Sputnik V.

Odobrenje za Sputnik V važi šest meseci uz mogućnost produženja na šest meseci. Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala zeleno svjetlo za upotrebu ruske vakcine.

EMA takođe nije odobrila vakcine koje su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford u Britaniji, ali odluka o tome očekuje se 29. januara. Jedine dvije vakcine koje je EMA do sada odobrila za upotrebu u 27 država članica EU su one koje je proizveo Pfizer -BioNTech i Moderna.

Szijjartova najava uslijedila je kad je premijer Viktor Orban rekao državnom radiju da je najbolji pristup za postizanje brze masovne imunizacije odobrenje upotrebe nekoliko vakcina, jer će konkurencija natjerati proizvođače da ubrzaju isporuke.

Orban je rekao da Mađarska neće moći ukinuti ograničenja i restrikcije uvedene zbog korona virusa dok masovna vakcinacija stanovništva ne bude u toku.

"Ne trebaju nam objašnjenja, trebaju nam vakcine", rekao je Orban.

Budimpešta je takođe u pregovorima sa Kinom o kupovini vakcine Sinopharm.

Od 21. januara, Mađarska, koja ima nešto manje od 10 miliona stanovnika, kaže da je vakcinisala više od 138.000 ljudi. Od početka pandemije, Mađarska je prijavila više od 354.000 infekcija i 11.713 smrtnih slučajeva.

Od 11. novembra u Mađarskoj su zatvorene sve srednje škole, kao i hoteli i restorani, osim dostave hrane. Policijski sat je takođe na snazi, a okupljanja su zabranjena.

Orban je rekao da će nakon što se vakcinišu zdravstveni radnici, stariji ljudi i oni koji rade na esencijalnim poslovima, moći razgovarati o povratku u normalne uslove života.

XS
SM
MD
LG