Dostupni linkovi

Ukrajina zabranila upotrebu ruske vakcine protiv COVID-19


Ukrajinski parlament odobrio je u petak prijedlog zakona kojim se želi ubrzati odobravanje vakcina protiv COVID-19 u kojem također zabranjuju odobrenje vakcina proizvedenih u Rusiji.

Vlada je saopštila da očekuju dobitak 100.000 do 200.000 doza vakcina Pfizera i BioNTecha kroz COVAX sistem u februaru.

Ukrajina još uvijek nije odobrila niti jednu vakcinu, ali vlasti su više puta saopštile da Kijev neće odobriti korištenje vakcina iz Rusije.

“Jedna politička sila upravo je stvorila histeriju oko registracije ruske vakcine”, rekao je ukrajinski ministar zdravlja MaksimStepanov. “Ovo mogu reći sada: možete biti histerični jako dugo, ali niko neće registrovati rusku vakcinu u zemlji”.

Ukrajinska farmaceutska kompanije Biolik iza koje stoji Viktor Medvechuk, istaknuti ukrajinski opozicionar naklonjen Rusiji, saopštila je ranije ovog mjeseca da su zatražili državno odobrenje Sputnik V vakcine, što je viđeno kao osjetljiv potez imajući u vidu loše odnose Ukrajine i Rusije.

Ove dvije zemlje nalaze se u sukobu još od ruske aneksije Krima 2014. godine i učestvovanja u sukobu u ruskoj istočnoj regiji Donbas tokom kojeg je kako kaže Kijev, stradalo 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG