Dostupni linkovi

Ruski biznismen spreman da donira vakcine Sputnik V Crnoj Gori


Fondacija ruskog biznismena Olega Deripaske „Volnoe Delo“ spremna je da donira, u skladu sa svim pravilima kontrole kvaliteta, vakcine Sputnik V Crnoj Gori, potvrđeno je 1. februara za Radio Slobodna Evropa iz Fondacije.

"Želimo da doniramo vakcine građanima Crne Gore kako bismo pomogli svima u državi da se što bolje zaštite od korona virusa. Pandemija COVID-19 je globalni problem i neophodno je da se sve države ujedine kako bi se sa tim izborile“, navode iz Fondacije, osnovane 2008. godine, a u čijem opisu se navodi da se bavi dobrotvornim, pokroviteljskim i volonterskim projektima.

Donacijom te organizacije, vrijednom 340 hiljada eura 22. januara je u Kotoru otvorena najsavremenija PCR laboratorija u kojoj se dnevno može analizirati prosječno 550 testova. Druga PCR laboratorija, donacija iste organizacije, biće otvorena u Podgorici u februaru.

Podsjetimo, podgorička Pobjeda objavila je da je Ministarstvo zdravlja odbilo ponudu Deripaske od 100.000 doza vakcina Sputnik V, što su iz Vlade Crne Gore 29. januara demantovali.

A grčki biznismen Petros Statis je za Crnu Goru rezervisao 50.000 doza kineske vakcine Sinopharm kod predstavnika u Dubaiju, od čega bi 10.000 poklonio.

Na ovu ponudu, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 28. januara, nakon više kontradiktornih izjava, poručila da biznismen Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati Crnoj Gori.

Odgovarajući na predlog ministarke zdravlja, Statis je rekao da Ujedinjeni Emirati nisu distributer i donator i da se ne može od njih zahtjevati da rade provjere za drugu zemlju.

"Naša jedina obaveza je da rezervišemo i platimo 10.000 jedinica ukoliko Crna Gora to želi. Zbog velike potražnje nije moguće ovoliku količinu još dugo držati rezervisanu“, kazao je Statis u reagovanju.

I Deripaska i Statis imaju poslovne interese u Crnoj Gori.

Deripaska je od 2005. bio vlasnik KAP-a, (Kombinat Aluminijuma Podgorica) do 2013. kada je kombinat bankrotirao a Vlada uvela stečaj i imovinu prodala crnogorskom biznismenu Veselinu Pejoviću. Tužba Deripaskine Centralnoevropske aluminijumske kompanije protiv Crne Gore je 2017. pred arbitražom u Beču odbijena.

Grčki biznismen Petros Statis više od deset godina ima poslove u Crnoj Gori, u oblasti turizma, medija, nekretnina. Crnogorske kompanije u vlasništvu države su mu 2007. godine dali najekskluzivnije hotele Sveti Stefan i Miločer u zakup na 42 godine. Skupština Crne Gore, u kojoj je tada većinu imala Demokratska partija socijalista (DPS), Mila Đukanovića, dala mu je saglasnost da se u dijelu Miločerskog parka, u blizini Svetog Stefana, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža izgradi novi sa 126 apartmana, čemu se mještani protive.

U Crnoj Gori, koja je sa 1.175 oboljelih na 100 hiljada stanovnika i dalje prva u regionu, a prema poslednjim podacima ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju infekcije korona virusom, i dalje se ne zna kada će početi imunizacija.

XS
SM
MD
LG