Dostupni linkovi

Lajčak: BiH jedinstvena, ali decentralizovana


Miroslav Lajčak
Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je sinoć u Bratislavi da međunarodna zajednica neće dopustiti raspad BiH i da je jedina mogućnost za ovu zemlju da bude jedinstvena, ali decentralizovana država.

Lajčak je pred današnju posjetu Sarajevu u misiji EU i SAD, na zahtjev šefa diplomatije Švedske Karla Bilta, rekao da će sa zvaničnicima BiH razgovarati o tome kako da se zaustavi negativan tok, stabilizuje stanje i BiH počne da napreduje.

"Jedina alternativa za BiH je jedinstvena država, ali decentralizovana, u kojoj svaki od tri ustavna naroda ima mehanizme da odbrani svoje interese", rekao je bivši visoki predstavnik u BiH slovačkoj agenciji SITA.

Lajčak je optužio političare u BiH da "uspješno parazitiraju na izazivanju lažnog osjećanja ugroženosti" i da im politička blokada odgovara.

"Očekivalo se da će državne institucije preuzimati sve veću odgovornost, kako bi uloga međunarodne zajednice mogla da se smanji, ali u praksi se pokazalo da to nije tako. Međunarodna zajednica stavlja jasno do znanja da BiH umije da zamisli samo kao jednu državu, i to u sadašnjim granicama", rekao je Lajčak.

On smatra da podjela BiH ne bi koristila ničemu, niti je građani žele, navodeći da ljude, bez obzira na entitet iz kojeg dolaze, zanima zaposlenost, pravna država i obrazovanje, te da blokada političkog života ne omogućava razvoj u tim oblastima, zbog čega međunarodna zajednica mora da djeluje odlučnije.

SAD i EU predvodiće u Butmiru konferenciju sa osam političkih lidera iz BiH, čiji je cilj izlazak BiH iz trenutne pat pozicije. Razgovori u Sarajevu počinju večeras, a glavni će se voditi sutra, mada je misija spremna da ostane u Sarajevu i preko vikenda, ako to bude potrebno.

Pročitajte i
intervju Miroslava Lajčaka za RSE.
XS
SM
MD
LG