Dostupni linkovi

Većina lidera dolazi na sastanak o rješenju krize


Sa jednog od neuspješnih sastanaka bh. lidera i bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka
Sa jednog od neuspješnih sastanaka bh. lidera i bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka
Većina pozvanih lidera političkih stranaka u BiH do sada su potvrdili da će doći na sastanak narednog petka, na koji su EU i SAD pozvale čelnike osam partija, s ciljem prevazilaženja krize u BiH.

Na sastanak najavljen za 9. oktobar pozvani su predsjednici SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, DS-a Dragan Čavić, HDZ-a Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić.

Kako je najavljeno, na sastanku će liderima biti ponuđen prijedlog sveobuhvatnog rješavanja mnogih pitanja koja uzrokuju podjele u BiH, ali detalje prijedloga organizatori sastanka nisu htjeli saopštiti.

SNSD će insistirati na nadležnostima RS


Iz vrha SNSD-a lider te stranke Milorad Dodik dobio je podršku da u petak ode na sastanak u Butmir, ali je unaprijed rečeno kako ta partija u svim razgovorima o ustavnim promjenama neće odustati od insistiranja na dejtonskim nadležnostima Republike Srpske .

"RS i njene dejtonske nadležnosti su okosnica, osnov i osnovni stav SNSD-a u svim razgovorima, pa i u tim nekakvim butmirskim", izjavio je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

SNSD, kako je nagoviješteno, neće pristati na ono što će EU i SAD, prema tvrdnjama nekih medija, tražiti na razgovorima, a to je pokretanje ustavnih promjena koje podrazumijevaju udvostručenje broja zastupnika u Parlamentu BiH i prenošenje nekih ovlaštenja sa Predsjedništva BiH na predsjedavajućeg Vijeća ministara.

To je samo "spisak lijepih želja koje se već 15 godina pričinjavaju sarajevskoj unitarističkoj čaršiji", rekao je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić agenciji Srna.

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića saopštili su da će tek narednih dana definisati kakve će stavove zastupati na butmirskom sastanku.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota izjavio je da će njegova stranka učestvovati na sastanku, ali da je preuranjeno govoriti o tome šta će biti "na stolu".

Iz HDZ-a 1990, uz potvrdu učešća na sastanku, saopšteno je da će se rukovodstvo stranke na sastanku zalagati za otklanjanje ustavnih rješenja koja, kako je naveo, dovode do blokade u radu institucija BiH, ali i za modele koji će izjednačiti poziciju hrvatskog sa druga dva naroda.

I Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, potvrdio je učešće njegove stranke u pregovorima, ali je istakao da ta stranka ima svoju platformu i da ne bi prihvatila rješenja iz aprilskog paketa ustavnih promjena, čije je usvajanje već jednom propalo u državnom Parlamentu zbog protivljenja te partije.

SDP: Konačan dokaz kraja prudske trojke


Iz SDP-a BiH sa odobravanjem je dočekan pojačan angažman međunarodne zajednice u vidu partnerstva EU i SAD-a, te činjenics da će po prvi put od Dejtona do danas međunarodna zajednica ponuditi prijedlog zajedničkog paketa ustavnih promjena i rješenja koji su prioriteti za BiH.

Glavni odbor te stranke u subotu je ocijenio kako je poziv čelnika SAD i EU konačni dokaz kraha, kako Prudske trojke, tako i vladajuće petorke, koja nije uspjela da ponudi nikakav zajednički prijedlog ustavnih reformi koji obećavaju godinama.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija na razgovorima narednog petka zastupaće stav Glavnog odbora da je minimum prihvatljiv za tu stranku rješenja koja će osigurati da država BiH funkcioniše bez blokada i u periodu nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR).

Evropski diplomati procijenili su da postoji stvarna opasnost da se BiH "raspadne" te žele pomoći njenim liderima da nađu izlaz iz posljednje krize, nagoviješteno je iz diplomatskih krugova.

Sastankom idućeg petka u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva će predsjedavati švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američkog državnog sekretara Jim Steinberg.

"Lično ću ići tamo idućeg petka. Susrešćemo se sa vođama bh. političkih stranaka. Brine nas činjenica da u trenutku dok ubrzavamo evropsku integraciju regiona, postoji mogućnost da BiH zaostane. To nije dobro," rekao je Bildt za RSE u Briselu.

Američki amabasador u BiH, Charles English, je rekao za RSE da će bh. liderima biti ponuđen "prijedlog sveobuhvatnog pristupa za rješavanje mnogih tekućih problema".
XS
SM
MD
LG