Dostupni linkovi

Čović: Nisam optimista oko butmirskog sastanka


Pripremajući se za sastanak lidera političkih stranaka sa predstavnicima EU i SAD-a, koji će se održati u petak, 8. listopada u vojnoj bazi Butmir Sarajevo, Predsjedništvo HDZ-a BiH održalo je sastanak u Livnu. Predsjednik te stranke za RSE je nakon sastanka kazao kako HDZ BiH nije promijenio svoja stajališta o ključnim političkim pitanjima, te kako je Stranka zabrinuta situacijom u BiH.

Čović: HDZ ostaje pri svim dosadašnjim, utvrđenim stajalištima oko europskog puta BiH, odnosno NATO-a, drugim riječima - oko svih stajališta koje smo imali i dosad i kad je u pitanju Ustav, kad je u pitanju ostanak OHR-a u sadašnjem sazivu ovdje, odnosno onih uvjeta i ciljeva 5+2 kad je u pitanju EU. Druga je aktuelna politička situacija, moglo bi se reći političko-sigurnosna situacija - jer ne možemo biti zadovoljni, odnosno da smo jako zabrinuti političkom situacijom, a sve više i sigurnosnom situacijom u BiH. S te strane, vezano za događaje u Širokom Brijegu, dali smo aposlutnu potporu Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije i potakli da apsolutno raščiste i otkriju sve počinitelje onog huliganstva koji se desio, koje je sve češće ne samo na sportskim događanjima nego u svakodnevnom prostoru gdje žive danas mladi ljudi.

To je do jučer bilo u nekom restoranu ili kafani u Sarajevu, prije toga u tramvaju, ne znam gdje će sutra sve biti. S te strane apsolutno mislimo da je vrijeme da i mi, kroz političko djelovanje, damo jednu potporu svim onim institucijama BiH kako bismo osigurali da građani BiH mogu nesmetano, normalno živjeti, a ne da ako njihova djeca idu na neke kulturne, sportske i druge sadržaje, zbog organiziranog huliganstva strijepe za njihove živote. Vezano za tu političku situaciju mi smo uvjereni da kroz razgovore koje ćemo imati u petak svakako treba razgovarati i o političkoj situaciji jer ona je preduvjet gašenju institucije OHR-a. I s te strane mi čak vjerujemo da ima organiziranosti ovakvih aktivnosti kako bi se spriječilo transformiranje OHR-a u specijalnog predstavnika EU.

RSE: Gospodine Čoviću, s obzirom da ćete se sastati sa međunarodnom zajednicom, da li ste imali u svojim rukama možda taj dokument koji će vam biti ponuđen? Hoće li se razgovarati o ustavnim promjenama ili eventualno o gašenju OHR-a?

Čović:
Vezano za taj materijal, mislim da ga niko nema do onih koji će biti formalno domaćini takvog sastanka. Svi mi predsjednici stranaka dobili smo jedno pismo, ali ono ne odražava ono što vi želite dobiti kao odgovor na to pitanje. Ali, naravno, mi smo razgovarali i ja očekujem da se na tim sastancima prije svega nađe jedan dogovor oko europskog puta BiH kako bi se riješila ova politika o kojoj smo sad govorili, politička i sigurnosna situacija u BiH. Ja ne vidim nijedne prepreke zašto BiH do kraja naredne godine ne bi došla do statusa kandidata kad je u pitanju EU i zašto ne bi do kraja iduće godine bila primljena u NATO. Naravno, vi ste čuli, a ima i dosta špekulacija oko toga, da će se na ovim sastancima razgovarati o Ustavu BiH. Ja nisam pretjerano optimističan. Ako nismo u stanju bili četiri godine u dugim razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice na tu temu razgovarati, da ćemo nešto posebno uspjeti i na ovima sastancima. Ali vidjet ćemo. Ovisi što će biti taj set ili što će biti paket. Svi oni koji vam kažu da imaju taj dokument i da znaju precizno, to su špekulacije. Ja sam, recimo, uvjeren da ćemo mi, ako ne bude potaknut ćemo tu temu, razgovarati i o Mostaru jer mi mislimo da nema nijednog razloga da Mostar bude tabu tema ili grad slučaj u BiH, odnosno mislimo da ga treba staviti u sustav izbornog zakonodavstva BiH vrlo precizno.

Bitan nam je dobar odnos i sa bošnjačkim i sa srpskim strankama

RSE: S obzirom na ukupnu situaciju u BiH, što mislite ima li ovaj tragični događaj u Širokom Brijegu političku pozadinu? Da li nešto iza toga stoji?

Čović: Nemam ja pravo oko toga špekulirati. Zbog tog smo mi dali apsolutnu potporu MUP-u Zapadno-hercegovačke županije da upravo netko ne bi špekulirao jer vidio sam da i mediji su to na različite načine prenijeli. Ali ja mislim da to treba debelo istražiti. Ne bi me iznenadilo da je to organiziran čin, uopće me ne bi iznenedilo. Već jedno duže vrijeme postoje naznake da treba dodatno destabilizirati političku i sigurnosnu situaciju u BiH. I to mi kroz rasprave, kad sjedimo predsjednici stranaka, redovito pričamo, tako da to nije nikakva tajna, ali da ne bismo mi špekulirali, mislim da to Bosni i Hercegovini ne treba. Građani BiH žele mir, žele da normalno mogu živjeti od svog rada i s te strane ja mogu samo pozvati sve naše institucije države da odrade ono što je njihova ustavna zadaća.

RSE: U kojoj mjeri je ugrožena koalicija HDZ-a BiH sa Strankom demokratske akcije s obzirom da ste se zadnji put susreli samo sa gospodinom Dodikom?

Čović: Ja mislim da je to predmet interesiranja javnosti već ima jedno dva mjeseca, otprilike otkako mi oko toga razgovaramo. Ja mislim da, to sam ja rekao nekidan kad sam razgovarao sa gospodinom Tihićem - niti ja predstavljam isključivo HDZ, niti Sulejman Tihić SDA, nama u HDZ-u je prevažno da kao najjača hrvatska stranka imamo više nego dobar partnerski odnos sa najjačim strankama kod srpskog naroda i jednako tako kod bošnjačkog naroda, kao i sa međunardnom zajednicom. Znači, mi ćemo učiniti sve da mi imamo i više nego partnerski odnos sa SDA-om kao najjačom strankom među Bošnjacima. Naravno da na tom putu uvijek ima nekih prepreka, neizvršenih obećanja, netko će kazati s jedne, ja ću kazati s druge strane. Mi smo imali pokušaj da se već nekoliko puta sastanemo na jednoj razini kako smo se sastali sa gospodom iz SNSD-a u Mostaru prije par dana. Ja želim upravo takav sastanak napraviti sa SDA, znači da ne sjede više dva čovjeka, nego da imamo četiri ili pet predstavnika, onda će biti vjerodostojnost zaključaka drugačija, bit će i odgovornost za zaključke drugačija.

O ustavnim promjenama i političkim prijedlozima HDZ-a detaljnije u razgovoru koji je sa Draganom Čovićem nedavno vodila Žana Kovačević:

Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:08 0:00
XS
SM
MD
LG