Dostupni linkovi

Lajčaku najverovatnije još jedan mandat za dijalog Kosova i Srbije


Mandat Miroslavu Lajčaku ističe 31. marta 2021. godine (Brisel, juli 2020.)
Mandat Miroslavu Lajčaku ističe 31. marta 2021. godine (Brisel, juli 2020.)

Mandat specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka će najverovatnije biti obnovljen, rekli su evropski izvori za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Prilično je sigurno pretpostaviti da se Lajčaku automatski produžiti mandat za još godinu dana", rekao je za RSE jedan evropski zvaničnik, naglasivši da je ova mogućnost na stolu dokle god se ima u obzir da do isteka njegovog mandata neće biti postignut sveobuhvatni sporazum.

Lajčak koji je u aprilu ove godine preuzeo dužnost da se direktno bavi procesom normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, imenovan je na godinu dana.

Postojeći mandat mu ističe 31. marta 2021. godine.

Međutim, kako je portparol EU Peter Stano objasnio, mandati svih specijalnih predstavnika su određeni na godinu dana, te se produžavaju ili obnavljaju redovno, dokle god države članice EU smatraju da pitanja za čije je rešenje stvoreno radno mesto i dalje postoje te zahtevaju nastavak angažovanja i napora te osobe.

"Dakle, u slučaju gospodina Lajčaka, približavanje kraja njegovog formalnog mandata ne znači da će se dijalog zaustaviti ili će se zaustaviti olakšavanje EU", podvukao je Stano.

Od imenovanja Lajčaka i obnove dijaloga, predstavnici EU su u više navrata ponavljali da će sporazum biti postignut u roku od nekoliko meseci.

Međutim, od obnove dijaloga u julu, nakon skoro dve godine zastoja, Lajčak je uspeo da organizuje samo tri susreta na najvišem političkom nivou, iako je nameravao da lidere okupi svake tri nedelje.

Poslednji susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija je održan 7. septembra, kada je srpska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

U međuvremenu, nastavljeni su ekspertski susreti, koji imaju za cilj postizanje načelnih dogovora oko tema koje otvaraju lideri.

Do sada je održano sedam susreta na ekspertskom nivou, s time što su oni postigli saglasnost samo oko dva pitanja, koja se tiču nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

Trenutno eksperti raspravljaju o financijskim potraživanjima i imovini, bez naznaka da se nazire približavanje stajališta.

Štaviše, poslednji put 10. decembra, ekspertski susret je okončan mnogo ranije nego što je predviđeno.

Bilo je planirano da se raspravlja o katastru i penzijama, a šef kosovske delegacije, Skender Hyseni (Hiseni) je potvrdio da strane nisu ni dotakle drugu temu.

Bez obzira na spor ritam u dijalogu, evropska strana nastavlja da insistira da su dati vremenski rokovi [od nekoliko meseci] i dalje mogući, ako za to postoji volja strana.

"EU nije ta koja odlučuje o rokovima, jer oni zavise od sposobnosti obe strane da nastave i pronađu potreban konsenzus. Međutim, već smo nekoliko puta naglasili [šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) i Lajčak, prim. red.) da, iako ne postavljamo veštačke rokove, radimo na tome da ovaj proces traje mesecima a ne godinama", izjavio je Peter Stano.

Dijalog između Srbije i Kosova ubrzo obeležava desetu godišnjicu.

Ovaj proces na tehničkom nivou je počeo 8. marta 2011. godine.

Politički pregovori su otpočeli u oktobru 2012, a već u aprilu naredne godine je postignut prvi sporazum između tadašnjih premijera: Ivice Dačića i Hashima Thacija (Hašim Tači).

Ovaj sporazum, većinom oskudeva u primeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG