Dostupni linkovi

EU i zvanično potvrdila: Lajčak preuzima dužnost odmah


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Savet Evropske unije (EU) je u petka (3. aprila) zvanično potvrdio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

"Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusedske odnose i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomognu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu", stoji u izdatom saopštenju iz sedišta EU.

U saopštenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Navodi se takođe da trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozefa Borelja (Jospeh Borell).

Prema dokumentu o imenovanju Lajčaka, u koji RSE ima uvid, navodi se da će njegovo suštinsko angažovanje biti da u ime šefa evropske diplomatije i u bliskoj saradnji sa zemljama članicama EU, olakša dijalog između Beograda i Prištine, "i radi nasveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sklapanjem pravno obavezujućeg sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između strana".

Prema ovom dokumentu, za njegovu funkciju,u narednih godinu dana izdvojeno je 1,2 miliona eura. Njegova mesečna plata, će biti u iznosu od preko 20.000 eura.

Imenovanje Lajčaka je 27. marta potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u poslednjim nedeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Govoreći o Lajčakovom imenovanju, evropski šef diplomatije Žozef Borelj (Jospeh Borell) je naglasio da će kriza oko korona virusa svakako uticati i na početni ritam rada novog specijalnog predstavnika EU.

"Miroslav Lajčak će već ovog popodneva početi sa poslom. Međutim trenutne teškoće u putovanju će svakako usporiti njegove neposredne napore", izjavio je Borelj nakon sastanka ministara inostranih poslova koji je održan u video-formatu.

Borelj je rekao da će Lajčak pomoći kako bi EU posvetila potrebnu pažnju problemu Kosova ali je takođe podvukao da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosva i Srbije, "jedan od njegovih prioriteta od početka mandata".

"Možda ne možemo da rešimo konflikt između Izraela i Palestine, ali moramo biti u stanju da rešimo ovaj konflikt u našem neposrednom susedstvu - problem koji pogađa jednu državu i Kosovo - koje nije priznato od strane svih članica EU - ali sa kojim imamo sporazume o saradnji", izjavio je Borelj.

Šef evropske diplomatije je ponovo pozdravio nedavnu odluku kosovske vlade o poptunom ukidanju taksi na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te smatra da će ova odluka "svakako pomoći" u naporima u obnavljanju pregovora.

Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti te je bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.

U toku dana se oglasio i sam Lajčak koji je poručio da je ”Zapadni Balkan uvek blizu njegovog srca”.

”Počastvovan sam što mi je poveren ovako važan zadatak. Očekujem rad sa predstavnicima Srbije i Kosova, sa šefovima EU delegacija kao i blisku saradnju sa SAD”, napisao je novi specijalni predstavnik EU, na svom nalogu na Twitteru.

XS
SM
MD
LG