Dostupni linkovi

Borrell: Postizanje sporazuma između Srbije i Kosova pitanje 'meseci'


Josep Borrell
Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj (Josep Borrell) smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, “pitanje meseci”.

“Ja čvrsto verujem da je postizanje konačnog sporazuma pitanje meseci, a ne godina, pod uslovom da se obe strane konstruktivno angažuju. Međutim, mi ne prepisujemo (rešenje), već samo olakšavamo proces. Ne nameravamo da veštački ubrzavamo, ali niti želimo da odugovlačimo”, izjavio je šef evropske diplomatije na kraju sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU.

Na ovom sastanku prva tačka dnevnog reda bio je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je podneo izveštaj o njegovim naporima od kada je imenovan da u ime briselskih institucija pomogne proces pregovora.

Borelj tvrdi da je sam svedok da proces pregovora nije lak, međutim smatra da je ohrabrujuće to što obe strane pridaju veliku važnost ovom procesu.

On je poručio Beogradu i Prištini da je sporazum glavni preduslov ako zemlje žele da napreduju u procesu evropskih integracija.

"Pozdravljam priliku da se danas obratim ministrima vanjskih poslova Evropske unije vezano za dijalog Beograd-Priština. Zahvalan sam na njihovom iskrenom interesu i snažnoj podršci. Današnja rasprava potvrdila je da je dijalog jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije", napisao je Lajčak na svom Twitter profilu.

Uoči početka sastanka, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalemberg (Alexander Schallenberg) ocenio je da je dijalog Kosova i Srbije ključan za region Jugoistočne Evrope, jer od njega zavisi i stabilnost i bezbednost cele Evrope.

”Nema stabilnosti i bezbednosti cele Evrope bez stabilnosti i bezbednosti Jugoistočne Evrope i to nam je istorija pokazala”, izjavio je šef austrijske diplomatije.

Evropski ministri koji su se oglasili pre početka sastanka su podvukli da EU treba da ima ključnu ulogu u procesu te da je dijalog jedini način da se realizuje evropski put za obe zemlje.

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Hrvatske je naglasio da Miroslav Lajčak ima punu podršku EU u naporima na postizanju dogovora.

“Nadam se da će obe strane, Kosovo i Srbija, postići sveobuhvatni sporazum, jer ‘status quo’ nije opcija”, podvukao je Radman ocenivši da odnosi Prištine i Beograda nisu jedini izazovi u regionu.

Somenuo je sitiaciju u Bosni i Hercegovini, četvrt veka nakon postizanja Daytonskog mirovnog sporazuma te najavio da će zatražiti od evropskih kolega da da se pokrenu “sveobuhvatni razgovori o Zapadnom Balkanu” na nekom od narednih sastanaka Saveta ministara EU.

Dijalog Kosova i Srbije je prva tačka na dnevnom redu ministarskog sastanka koji se održava u Luksemburgu. Miroslav Lajčak će pred šefovima evropskih diplomatija podneti izveštaj o toku pregovora koji bi trebali voditi do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

Takođe je najavljeno da će specijalni predstavnik EU za dijalog u narednim danima posetiti Beograd i Prištinu kako bi, “odblokirao pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom”.

Naime, pregovori na najvišem političkom nivou su u nekoj vrsti zastoja upravo zbog Zajednice opština sa srpskom većinom, jer zvanična Priština nije spremna da razgovara oko ovog dogovora, koji je postignut 2013. a njegovi detalji utvrđeni 2015. godine.

Kosovo nikad nije počelo sa primenom dogovora o ZSO a srpska strana je prošlog meseca uslovila nastavak dijaloga spremošću Prištine da počne sa primenom.

Evropski zvaničnici su u više navrata upozorili da u određenom vremenskom periodu “imaju razumevanja za senzitivnu politčku situaciju na Kosovu, ali da je ZSO neizbežna tema u dijalogu jer je Kosovo preuzelo ovu međunarodnu obavezu koja treba da se primeni”.

XS
SM
MD
LG