Dostupni linkovi

Lajčak i Tači razgovarali u Prištini, očekuju saradnju EU i SAD oko dijaloga


Poseta Lajčaka Prištini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Poseta Lajčaka Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u utorak (16. juna) u Prištini da zasad ne zna da li će učestvovati na sastanku Kosova i Srbije 27. juna u Beloj kući u organizaciji američke administracije.

"Ono što znam jeste da je EU usko sarađivala sa SAD, sve što je bilo postignuto u dijalogu bio je rezultat zajedničkog rada EU i SAD i to je naša ambicija – da nastavimo na isti način i očekujemo saradnju sa SAD", izjavio je Lajčak nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Ovo je prva Lajčakova zvanična poseta Kosovu otkako je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa i ima za cilj pripreme za obnovu briselskog dijaloga koji je suspendovan od novembra 2018. godine.

"Očekujemo da će se prvi nastavak dijaloga održiti veoma brzo, u Briselu", poručio je Lajčak nakon sastanka sa Tačijem.

Lajčak je u obraćanju novinarima rekao da je sastanak bio veoma konsturktivan, koristan i konkretan, da je Tačija obavestio o svom planu, idejama i metodologiji, te da će njih dvojica nastaviti komunikaciju.

On je ponovio i ranije date izjave, a to je da je njegovo imenovanje "jasan signal da je EU veoma ozbiljna kada je u pitanju region, posebno Kosovo", i da je njegov mandat jasan – da pomogne u postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, koji će normalizovati odnose, rešiti sva pitanja jednom zauvek".

Lajčak je rekao da je zadovoljan razgovorom sa Tačijem
Lajčak je rekao da je zadovoljan razgovorom sa Tačijem

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da su razgovarali o direktnom Lajčakovom angažovanju u pregovorima Kosova i Srbije. On je naveo da je svaki napor koji dovodi do potpune normalizacije odnosa Kosova i Srbije dobrodošla.

"Ono što želim da kažem, a tu zvaničnu poziciju države Kosovo u taj proces sam potvrdio i gospodinu Lajčaku, to je da ovaj proces treba da počne sa liberalizacijom viza i treba da se okonča što pre moguće, ne sa beskonačnim procesom, nego sa recipročnim priznanjem Kosova i Srbije. Budućnost Kosova je sigurna samo kada smo deo konkretne evropske prespektive. Naravno, u tom pravcu usko ćemo sarađjivati i sa SAD, kako bi brže i bolje stigli do konačnog sporazuma", poručio je Tači.

"Za nas je od sušitnskog značaja i verujem da će se desiti da i EU i SAD imaju uspešnu koordinaciju kao streteški partneri za Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i za euroatlansku budućnost celog regiona", dodao je Tači.

Osmani: Skupština će više nadgledati Vladu

Nešto kasnije Lajčak se susreo i sa predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, koja je kazala kako će Skupština igrati što snažniju ulogu u nadgledanju Vlade "koja je jedina koja treba da predstavlja Kosovo u dijalogu".

Ona je navela da bi vodeći principi u dijalogu trebali da budu da nema pregovora o teritoriji Kosova, o suverenitetu i unutrašnjem ustavnom uređenju.

Hoti: Kosovo spremno za nastavak dijaloga

Premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) je nakon sastanka sa Lajčakom izjavio da je zadovoljan porukama koje je Lajčak doneo a u vezi posvećenosti procesu dijaloga u ime 27 država članica.

"Očekujem da se što pre angažujemo u ovaj važan proces, da bi nakon više godina dijaloga sada postigni konačni sporazum kako bi zatvorili to poglavlje naših dveju država", kazao je Hoti, dodajući da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga. Najavio je da će se sa Lajčakom sastati još jednom na kraju trodnevne posete.

Lajčak je rekao da poštuje ustavnu ulogu vlade u dijalogu Kosova i Srbije. Dodao je da dijalog ulazi u 10. godinu, da je već doprineo konkretne rezultate za narod Kosova.

"Bez EU dijaloga to ne bi bilo moguće", naveo je on, dodajući da želi da doprinese još više tom procesu bez gubljenja vremena.

"Put Kosova u EU prolazi kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Želim da se Kosovo unapredi na evropskom putu i to ne može da uradi niko osim EU. Prema tome, EU je spremna i voljna da pomogne otvaranju evropskoj budućnosti Kosova", naveo je Lajčak.

Lajčak je naveo da je pozvao Hotija da poseti Brisel.

Lajčak će se tokom trodnevne posete Kosovu sastati sa ostalim kosovskim zvaničnicima, a sledeće nedelje očekuje se da će posetiti i Beograd.

Lajčak je u Prištinu stigao u utorak poslepodne, a na vojnom aerodromu u Prištini dočekali su ga šefica Kancelarije EU na Kosovu, ambasadorka Natalija Apostolova, i komandant misije KFOR-a koju predvodi NATO, general-major Mikele Rizi.

Dolazak Lajčaka u Prištinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Kako su potvrdili izvori RSE, švajcarske vlasti su se angažovale da omoguće prevoz za Lajčaka, nakon komplikacija sa civilnim letom, koje su nastale 15. juna.

"Posle neznatnih komplikacija na putovanju juče (15. jun), međunarodna zajednica je započela akciju. Sada sam na putu za Prištinu - ljubaznošću švajcarske vojske. Radujem se što ću danas zvanično započeti moju posetu Kosovu", objavio je Lajčak na svom nalogu na Twitteru po polasku za Prištinu.

Specijalni predstavnik EU je trebao i ponedeljak naveče (15. jun) da stigne u Prištinu, a planirano je da doputuje preko Albanije.

Prema izvorima RSE, Lajčak je sa delegacijom bio stigao u Cirih, gde je trebao da presedne kako bi nastavio put do Tirane. Međutim, let je u međuvremenu bio otkazan.

EU: Dogovor da se uklopi u briselski dijalog

Uoči Lajčakovog dolaska u glavni grad Kosova, Dinka Živalj, predstavnica EU u Prištini, je izjavila, između ostalog, da on donosi sa sobom "datume za obnavljanje dijaloga u kojima posreduje EU".

Evropska unija (EU) je poručila Beogradu i Prištini da svaki dogovor u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa mora da prođe kroz proces pregovora koji vodi EU.

“EU pomaže dijalog od samog početka. Evropska budućnost zemalja je moguća samo kroz dijalog koji vodi EU. Nema načina da se to zaobiđe. Sve što se oni dodatno dogovore, treba da se uklopi u dijalog sa EU”, poručio je portparol Peter Stano.

Peter Stano: Evropska budućnost zemalja je moguća samo kroz dijalog koji vodi EU.
Peter Stano: Evropska budućnost zemalja je moguća samo kroz dijalog koji vodi EU.

Govoreći o najavi, američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) o susretu lidera sa Kosova i Srbije, 27 juna u Vašingtonu, Stano je naglasio da briselske institucije podržavaju svaku inicijativu koja namerava da potpomogne i podrži briselski dijalog.

Ne želeći da spekuliše o sadržaju mogućeg dogovora u Washingtonu, Stano ne misli da bi se strane složile “oko nečega što bi sprečilo strateški cilj stanovništva”, što podrazumeva evropsku budućnost ovih zemalja.

Grenelova inicijativa

Lajčak dolazi u posetu Kosovu i dan nakon što je Ričard Grenel objavio je da je od Vlada Kosova i Srbije dobio uveravanja da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Uz poruku „Sjajne vesti“ (Great news) Grenel je, na Tviteru naveo i, „kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi razgovora o dijalogu“.

U kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da će susretu u Vašingtonu prisustvovati Tači i premijer Kosova Avudlah (Avdullah) Hoti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG