Dostupni linkovi

Lajčak naredne nedelje u Prištini, susret sa Tačijem neizvestan


Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak posetiće Prištinu naredne nedelje, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu i Prištini.

Biće ovo njegova prva poseta u nastojanjima da obavi pripreme za obnovu dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

Lajčak će, prema saznanjima RSE doputovati u Prištinu preko Albanije i planira višednevni boravak u kosovskoj prestonici.

Iako iz njegovog kabineta tvrde da će "u narednim danima" da poseti region, te da će sastati sa svim relevantnim akterima, ipak ostaje neizvesno dali će se Lajčak sastati i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaqi).

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti da komentarišemo nijedan sastanak", rečeno je RSE u kratkom odgovoru iz Lajčakovog kabineta, na naš upit dali će specijalni predstavnik EU, prilikom posete Prištini razgovarati i sa kosovskim predsednikom.

Predsedništvo Kosova bez potvrde susreta

Predsedništvo Kosova nije potvrdilo da li će predsednik Tači primiti Lajčaka na sastanak u Prištini sledeće nedelje. Do sada, u Predsedništvu nije bilo raspoloženja za uspostavljanje kontakta sa Lajčakom i kako RSE saznaje, to se nije promenilo.

Tači je 26. maja izjavio da nije zainteresovan da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Lajčak.

Tači je inače imao zamerke i na njegov izbor za specijalnog predstavnika EU za dijalog, pre svega zato što dolazi iz Slovačke, države koja nije priznala Kosovo. Drugi razlog je to što je Lajčak 2015. godine glasao protiv učlanjenja Kosova u UNESCO.

Tači je kazao da ukoliko EU želi da nastavi posredovanje u dijalogu najpre treba da odluči o ukidanju viza za građane Kosova koje su još na snazi.

Nema zvanične komunikacije Lajčaka i Tačija

Izvori u Briselu su takođe potvrdili da između ureda predsednika Kosova i Lajčaka do sada nije bilo nikakve zvanične komunikacije.

Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova, da bi se intenzivno i bez prekida bavio pitanjem normalizacije odnosa.

Međutim od njegovog imenovanja 2. aprila, on nije uspeo da stupi u kontakt sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i kosovskim predsednikom Tačijem.

Kako je objašnjeno iz Brisela, Lajčak je od kako je imenovan u nekoliko navrata pokušao da razgovara sa Grenelom i Tačijem, ali obojica su bila nedostupna i u oba slučaja je dobio isti razlog, da su "zauzeti boreći se protiv pandemije".

Prema briselskim izvorima, Lajčak i Tači su se poslednji put sastali u februaru u Minhenu, a sastanak je "bio konstruktivan".

Tači je inače u ime države Kosovo godinama vodio politički dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovaj proces je obustavljen u novembru 2018. godine zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je uvela prethodna kosovska vlada. Takse su ukinute 6. juna, odmah po izboru nove Vlade Kosova.

U međuvremenu, uz posredstvo Ričarda Grenela, početkom ove godine, Kosovo i Srbija su potpisali pisma namere o otvaranju avionskih železničkih linija između dva glavna grada kao i izgradnji autoputa. EU je bila isključena iz ovog procesa.

Saradnja na tekstu: Amra Zejneli

XS
SM
MD
LG