Dostupni linkovi

Izvori u EU: Lajčaku se ne javljaju Grenel i Tači


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, nije uspeo da stupi u kontakt sa američkim izaslanikom dijalog Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

To su potvrdili diplomatski izvori u Briselu, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE).

Kako je objašnjeno Lajčak je, od njegovog imenovanja, u više navrata pokušao da razgovara sa Grenelom i Tačijem, ali obojica su bila nedostupna i u oba slučaja je dobio isti razlog, da su “zauzeti boreći se protiv pandemije”.

Miroslav Lajčak koji je 2. aprila imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog o normalizaciji odnosa, od trenutka imenovanja je stupio u kontakt sa svim ostalim relevantnim akterima u Srbiji i Kosovu, uključujući i sa onima u regionu.

Kako se sazaje is diplomatskih izvora u EU, Lajčak se poslednji put sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u februaru Minhenu, uoči njegovog zvaničnog imenovanja na novu dužnost u EU.

Isti izvori su taj susret opisali kao veoma konstruktivan, pa su stoga iznenađeni zbog nedavnih izjava kosovskog predsednika koji odbija da ubuduće očestvuje u briselskom dijalogu.

“Ono što sada govori Tači se ne poklapa sa onim što je on Lajčaku rekao u Minhenu. On ima svoje razloge zašto se sada drugačije izjašnjava”, rekao je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Ovaj izvor upozorava kosovsku stranu da ako zemlja teži ka EU, onda samo briselske institucije, "a ne treća strana" mogu garantovati evropsku perspektivu.

Zvaničnici EU koji se bave pitanjima dijaloga tvrde da bi želeli da vide veću transparentnost u procesu koji u ime američke administracije vodi Ričard Grenel.

Sa druge strane, kako su potvrdili ovi izvori, specijalni evropski predstavnik je u konstantnom kontaktu sa predstavnikom američkog državnog sekratara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom (Mathew Palmer), kao i pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu Filipm Rikerom (Philip Reeker)

Uz posredstvo Ričarda Grenela, početkom ove godine, Priština i Beograd su potpisale pisma namere o otvaranju avionskih železničkih linija između dva glavna grada kao i izgradnji autoputa. EU je bila iskljiučena iz ovog procesa.

XS
SM
MD
LG