Dostupni linkovi

Kurti Blinkenove izjave o situaciji na severu Kosova nazvao pogrešnim i naivnim


Imamo zajednički cilj da smirimo situaciju: Premijer Kosova Aljbin Kurti
Imamo zajednički cilj da smirimo situaciju: Premijer Kosova Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u utorak, 30. maja britanskom dnevniku Gardijan da je 29. maj bio veoma težak dan i da "imamo sreće što nijedan život nije izgubljen".

Osvrnuo se na sukobe pripadnika misije NATO-a na Kosovu KFOR sa srpskim demonstrantima u Zvečanu, koji su se usprotivili ulasku novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade u tri opštine na severu - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Kurti je za nasilje okrivio, kako je rekao, "fašističke bande" koje predvodi Vlada Srbije.

Nasilje su osudili NATO i međunarodna zajednica, dok su Sjedinjene Države zatražile od Vlade Kosova da preduzme korake za smanjenje tenzija na severu.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken je rekao u petak, 26. maja, da je odluka Vlade Kosova da nasilno uđe u zgrade opština na severu doneta "protiv saveta” SAD i evropskih partnera i da je bespotrebno podigla tenzije u regiji.

Kurti je izrazio nezadovoljstvo ovom izjavom.

"Mislim da je to ne samo nepravedno i pogrešno i štetno, već je u isto vreme i veoma naivno", rekao je Kurti za Gardijan u telefonskom intervjuu.

"Možda će sekretar Blinken ovo razjasniti jednog dana, ali to definitivno nije bilo od pomoći."

Kurti je rekao da je razgovarao sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Escobar).

On je rekao da je Eskobar tražio od kosovskih vlasti da pošalju gradonačelnike u druge objekte, ili čak da rade od kuće - zahtev koji je on odbio.

"Ne možemo imati predsednike na Zoomu [platforma za onlajn pozive]. Mi smo demokratska republika. Demokratska republika se ne može predati fašističkoj miliciji“, dodao je.

Kosovski premijer je prethodno saopštio da se "demokratija ne može suspendovati, niti držati kao talac" i izrazio punu institucionalnu podršku novim gradonačelnicima opština na severu.

Bez obzira na zahteve Sjedinjenih Američkih Država da Vlada ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na severu, Kurti je rekao da su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila "jedini koji imaju bilo kakav legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima”.

"Poslednjih sati naše institucije su još jače pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer imamo zajednički cilj da smirimo situaciju", rekao je Kurti.

Osvrćući se na nasilje demonstranata koji su napali vojnike KFOR-a u Zvečanu, premijer je rekao da se "juče (29. maj) pred našim očima pokazalo da i mi delimo pretnje i opasnosti“.

"Juče je konačno dokazano i nama i svima s kim se suočavamo: sa maskiranim grupama ekstremne desnice, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve ono što ne smatraju srpskim i koji slave nacionalističke i šovinističke simbole, kao npr. krst sa četiri S i simbol ruske agresije u Ukrajini - Z“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, ti ljudi ne mogu biti iznad zakona.

"Takvi su multimilioneri kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su vlasnici velikih biznisa koji uslovljavaju svoje jadne radnike nasilnim protestima. To je, zapravo, put njihovih gazda u Beogradu prema javnoj upravi: način Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića“, rekao je premijer.


On je istakao da protesti organizovani u poslednja dva dana nisu bili mirni; nisu bili za opštinu, već su bili protesti "za vlast“.

"Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom", rekao je premijer Kosova.

Od jutra 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zbog nasilnog ulaska novih gradonačelnika opština na severu u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

Protiv demonstranata, okupljenih ispred zgrade opštine Zvečan, intervenisale su trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR.

Tenzije su ponovo porasle u opštinama na severu Kosova nakon što su na vanrednim izborima 23. aprila izabrani novi gradonačelnici – svi iz redova albanske zajednice.

Dosadašnji čelnici četiri opštine na severu, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, bili su sa Srpske liste.

Oni su, međutim, u novembru prošle godine podneli ostavke u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile na RKS – registarske oznake Republike Kosovo.

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da gradonačelnici nasilno uđu u zgrade opština i pozvala vlasti na uzdržanost i povlačenje.

XS
SM
MD
LG