Dostupni linkovi

Blinken osudio poteze kosovskih vlasti, pozvao Kurtija da se vrati dijalogu sa EU


Američki državni sekretar Antony Blinken, Washington
Američki državni sekretar Antony Blinken, Washington

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je poteze kosovskih vlasti oko pristupa opštinskim zgradama na severu zemlje, te pozvao premijera Albina Kurtija da se fokusira na EU dijalog.

“Oštro osuđujemo poteze Vlade Kosova koji eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", napisao je Blinken na Twitteru.

U saopštenju Ambasade SAD u Srbiji navodi se u široj izjavi Blinkena da su "koraci preduzeti uprkos savjetima Sjedinjenih Država i evropskih partnera Kosova."

"Ove aktivnosti su snažno i nepotrebno podigle tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom."

Policija Kosova je, uprkos otporu grupe građana, ušla 26. maja u opštinske objekte Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, opština u kojima većinski žive Srbi. Iz policije je tada saopšteno da na ovaj način pomaže novim gradonačelnicima da pristupe službenim objektima tih opština.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) saopštio je da su gradonačelnici opština uspjeli da uđu u svoje kancelarije.

Policija je upotrijebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala okupljene građane.

Vlasti Kosova su za nemire okrivile srpske "kriminalne i nelegalne strukture".

"Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju", naveo je na Tviteru šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja (Blerim Vela).

U međuvremenu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doneo naredbu o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije.

Gradonačelnici albanske nacionalnosti iz tri opštine sa srpskom većinom položili su zakletvu dan ranije u javnim objektima, poput škola, iz bezbednosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino je u Severnoj Mitrovici zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić (Atiq) stupio na dužnost 19. maja.

XS
SM
MD
LG