Dostupni linkovi

Na Balkanu tri od sedam lokaliteta najugroženijeg kulturnog nasljeđa


Europa Nostra: Kulturna baština je zajedničko dobro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Mreža za zaštitu kulturnog nasljeđa, Europa Nostra, nedavno je objavila listu sedam najugroženijih lokacija na kontinentu za 2023. godinu, od kojih su tri sa Zapadnog Balkana.

Na listi su takođe lokaliteti iz Belgije, Gruzije, Njemačke i Mađarske.

Selekcija je napravljena na osnovu izuzetnog značaja nasljeđa i kulturne vrijednosti svake od lokacija, kao i ugroženosti sa kojom se trenutno suočavaju.

Radi se o Partizanskom groblju u Mostaru, Svetom Stefanu u Crnoj Gori i Bistričkim vodenicama kod Petrovca na Mlavi u Srbiji.

Generalna sekretarka Sneška Quaedvlieg - Mihailović govorila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) o kriterijumima izbora i metodama rada organizacije koja postoji šest decenija.

Lokaliteti prevazilaze lokalnu dimenziju: Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka organizacije Europa Nostra
Lokaliteti prevazilaze lokalnu dimenziju: Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka organizacije Europa Nostra

"Jedan važan kriterijum je da su ti lokaliteti od značaja za evropsku kulturnu baštinu. Znači, prevazilaze isključivo lokalnu dimenziju", rekla je Quaedvlieg – Mihailović.

Dodala je da uvijek postoji grupa entuzijasta koji se zalažu za lokalitet, što bude signal onima koji donose odluke kako bi se neki lokalitet spasio i sačuvao.

"Drugo, uvek postoji jedna grupa ljudi, udruženja koji se anagažuju, koji su prepoznali značaj te baštine i koji su se udružili, ali im treba pomoć.

A treće je signal svim onima koji odlučuju da je neophodno da se i oni uključe u spašavanje tih projekata. Nekada nije pitanje samo para, nego je pitanje odgovarajućeg odnosa i odgovarajućeg modela održivog razvoja", istakla je Quaedvlieg - Mihailović.

Europa Nostra: Kulturna baština je zajedničko dobro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Skrnavljenja Partizanskog groblja

Problem sa lokacijom Partizanskog spomen groblja u Mostaru je da je stalno na meti vandala.

U junu 2022. razbijeno je oko 700 spomen-ploča.

Europa Nostra traži plan za očuvanje i održivost područja.

Quaedvlieg – Mihailović kaže da "u sklopu borbe za očuvanje evropskih vrednosti je važno da građani i mlade generacije razumeju poruku i značaj jednog takvog lokaliteta".

"Zaista se nadam, to bi bilo jako važno i za BiH, da se Evropska unija uključi i finansijski u revitalizaciju i obnovu tog lokaliteta", pojasnila je sagovornica RSE.

Bez pristupa Svetom Stefanu

Svetom Stefanu prijete nekontrolisani turizam i bespravna gradnja.

Mještani nemaju pristup ostrvu i svom kulturnom nasljeđu.

Europa Nostra poziva vlasti Crne Gore da to promijene.

Na Sveti Stefan treba gledati kao na javno dobro, rekla je Quaedvlieg – Mihailović: "Znamo lepotu Svetog Stefana koji je dugo vremena bio pretvoren u hotel, ali je bio otvoren i za građane. Znači, kulturna baština je zajedničko dobro, javno dobro".

"Tako da smo smatrali da treba da odgovorimo, na neki način da pomognemo građanima i udruženjima koji se u Crnoj Gori bore da se ponovo dopusti građanima takođe, da mogu da imaju pristup i da uživaju u lepoti ovog dragulja kulturne baštine."

Sveti Stefan i dalje pusto ostrvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Problem Bistričkih vodenica

Još jedna lokacija sa područja Zapadnog Balkana je kompleks ruralne balkanske arhitekture.

Bistričke vodenice propadaju usljed dugotrajne napuštenosti i vremenskih uslova.

Treba ih sanirati i uključiti u ponudu etno sela Bistrica.

Kako će Europa Nostra pomoći u sanaciji ovog lokaliteta Quaedvlieg – Mihailović kaže: "Mi ćemo biti ti koji će ih pomagati, savetima prvo da se taj projekat napravi dobro, a onda, nadam se, i da preporučimo Evropskoj uniji da pomogne realizaciju za revitalizaciju tih vodenica".

Primjeri dobrih praksi i pozorište u Tirani

Većina lokaliteta za koje se zalaže Europa Nostra bude sačuvana, a naglašava se primjer Rosia Montana iz Rumunije.

"U pitanju je nekadašnji rudnik zlata iz rimskog doba u kome se nalaze i veoma važni arheološki ostaci. Došla je jedna kompanija iz Kanade da investira u brutalni način ekstrakcije zlata sa cijanidom, sa otvorenim kopom, gde se preseče planina i čitavo to arheološko blago je trebalo da nestane. Mala grupa ljudi koji su rekli: 'Ne, mi ne prihvatamo da izgubimo ovaj prostor'", ispričala je Quaedvlieg – Mihailović.

Kreativnim pristupom su uspjeli da privuku pažnju i sačuvaju lokalitet Rosia Montana.

"Počeli su na jako kreativne načine da organizuju kampanje. Sačuvali su jednu kuću, sačuvali su jednu crkvu i tako dalje. I onda je i Europa Nostra podržala tu kampanju, međunarodne organizacije su podržale kampanju. To je bilo na našoj prvoj listi 2013. godine. Znači, oni su se borili 15 godina", rekla je Quaedvlieg – Mihailović.

Rosia Montana je 2021. godine upisana na listu svetske baštine, a, prema riječima Quaedvlieg – Mihailović, rumunska vlada je odlučila da prekine saradnju sa tom kompanijom".

Jedan od primjera u kojima Europa Nostra nije uspjela je zgrada Nacionalnog teatra u Tirani koja je srušena uprkos međunarodnim naporima da se sačuva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG