Dostupni linkovi

Tirana: Novi protest zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta


Demonstrant nosi transparent na kojem piše "Mi smo pozorište" na protestu u Tirani u ponedeljak, 18. maja
Demonstrant nosi transparent na kojem piše "Mi smo pozorište" na protestu u Tirani u ponedeljak, 18. maja

Nekoliko hiljada građana i građanki Tirane ponovo su protestovali u ponedeljak, 18. maja, zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta koje je, kako navodi agencija Asošijejted pres (AP) dovelo do povećanja tenzija.

Zgrada je srušena juče uprkos protestima umetnika i opozicionih čelnika koji su se zalagali za renoviranje zgrade jer su je smatrali važnim delom kulturnog nasledja.

Kršeći zabranu masovnih okupljanja, uvedenu zbog pandemije korona virusa, umetnici i pristalice opozicione Demokratske stranke okupili su se blizu Ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od zgrade pozorišta.

Opoziciona Demokratska stranka danas je osudila rušenje, nazivajući ga "gnusnim zločinom i neskrivenim kršenjem Ustava i zakona". Učesnici današnjeg protesta negodovali su i zbog vanrednih mera vlade Edija Rame, uvedenih radi suzbijanja korona virusa.

Tirana: Sukobi zbog rušenja pozorišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Brojne policijske snage raspoređene su oko državnih institucija u blizini srušene zgrade.

Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, rekao je da će na mestu srušene zgrade biti izgrađeno novo pozorište vredno 30 miliona evra, koje će dizajnirati danske arhitekte iz Grupe Bjarke Ingels. Kako navodi AP, za sada nije jasno kada će početi izgradnja nove zgrade pozorišta.

Prvobitno je bilo planirano da gradnju izvodi i finansira lokalna kompanija, koja je zauzvrat od vlade trebalo da dobije obližnje zemljište za izgradnju kula. Vlada je zbog protesta odustala od te ideje, a izgradnju novog pozorišta sada treba da finansira grad Tirana, navodi AP.

Porušenu zgradu Narodnog pozorišta u Tirani izgradili su Italijani u vreme Drugog svetskog rata, kada su okupirali Albaniju.

XS
SM
MD
LG