Dostupni linkovi

Nacistički simboli ponovo iscrtani na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru


Na ulazu u Partizansko spomen- groblje u Mostaru iscrtani nacistički simboli, 12. maj 2023. godine
Na ulazu u Partizansko spomen- groblje u Mostaru iscrtani nacistički simboli, 12. maj 2023. godine

Na ulazu u Partizansko spomen- groblje u Mostaru ponovo su 12. maja iscrtani nacistički simboli, nekoliko dana nakon što je u tom gradu počela zamjena tabli sa nazivima ulica po ustaškim zvaničnicima.

Spomen-groblje u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) je godinama na meti vandala, a do sada nije pronađen nijedan počinilac.

"Traga se za počiniocima", kazao je za Radio Slobodna Evropa Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u petak, 12.maja.

Ove godine groblje se našlo na listi sedam najugroženijih mjesta baštine u Evropi. Listu je 13. aprila objavila Europa Nostra, koja se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi sa članovima iz preko 40 zemalja.

Devetog maja u Mostaru je počela zamjena tabli na ulicama koja su nosila imena ustaških zvaničnika iz Drugog svjetskog rata.

Posljednjih 28 godina su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora.

Skrnavljenje Partizanskog groblja

Jedan od najtežih napada na to groblje dogodio se 14. juna 2022. godine, kada su nepoznati počinioci porazbijali svih 700 spomen-ploča poginulim antifašistima.

Iz Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR-a) podsjećaju da je Partizansko groblje od 1995. godine do danas tri puta obnavljano, te da je potrošeno preko milion eura donatorskog i domaćeg novca.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, izgrađeno je 1965. godine i djelo je beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika u regiji.

XS
SM
MD
LG