Dostupni linkovi

Na Zapadnom Balkanu tri od sedam najugroženijih mesta baštine u Evropi


Partizansko groblje u Mostaru često je na meti vandala, jun 2022.
Partizansko groblje u Mostaru često je na meti vandala, jun 2022.

Sveti Stefan u Crnoj Gori, Partizansko Spomen groblje u Mostaru u Bosni i Hercegovini i Bistričke vodenice u Srbiji nalaze se među sedam najugroženijih mesta baštine u Evropi za 2023. godinu, objavila je Europa Nostra 13. aprila.

Evropska komisija (EK) je obećala da će financijski podržati svaku lokaciju kako bi pomogla sanaciji ovih zona.

Europa Nostra se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi sa članovima iz preko 40 zemalja.

Ova mreža je, zajedno sa Institutom Evropske banke za investicije, objavila listu najugoroženijih zona za ovu godinu. Uz pomenute tri sa Zapadnog Balkana, tu su Železnička stanica u Kortrijku, Belgiji, tvrđava Čakvinji u Gruziji te Ansambl kuća sestara u Nemačkoj.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da program sedam najugroženijih lokacija obezbeđuje grant od 10.000 eura po svakoj navedenoj lokaciji za pomoć u sprovođenju aktivnosti koje će pomoći u njihovom spasavanju.

Dodaje se da u većini slučajeva, određivanje rizične lokacije služi kao podsticaj za akciju i mobilizaciju neophodne javne ili privatne podrške, uključujući i finansijsku.

Marija Gabrijel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade je potvrdila da ovaj program Evropska komisija podržava od 2014. godine, naglašavajući lokalitete nasleđa koji su u opasnosti i kojima je potrebna naša pomoć.

„Moramo nastaviti da podižemo svest o značaju kulturnog nasleđa za naše evropske identitete i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal da deluju kao instrument za promovisanje mira i dijaloga u svojim lokalitetima i širim regionima”, navela je komesarka Marija Gabrijel.

Inače, kako se navodi u saopštenju, izbor lokacije se zasniva ne samo na nivou ugroženosti ili vrednosti kulturnog nasleđa, već i na posvećenosti lokalne zajednice, a samim tim i na potencijalu zaštite.

XS
SM
MD
LG