Dostupni linkovi

Kragujevački ugostitelji na ivici zbog korone: 'Apelujemo, molimo i preklinjemo'


Jedan od kragujevačkih restorana u vreme pandemije, nakon uvođenja vanredne situacije u gradu, jul 2020.
Jedan od kragujevačkih restorana u vreme pandemije, nakon uvođenja vanredne situacije u gradu, jul 2020.

Ugostitelji u Kragujevcu na oko 120 kilometara od Srbije su tokom vanrednog stanja za vreme epidemije 50 dana bili bez posla i prihoda, a nakon nove eskalacije korona virusa i uvođenja vanredne situacije, upozoravaju da im je egzistencija ugrožena.

“Nama je u ovakvim uslovima praktično onemogućeno da radimo, zarađujemo i izdržavamo svoje porodice”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnik ugostitelja iz tog grada, Petar Veinović.

Prema njegovim rečima, ugostiteljima sada stižu na naplatu računi za zakup lokala, komunalne usluge i rate za otplatu kredita za period kada nisu radili tokom vanrednog stanja.

“A mi smo u situaciji da ponovo ne možemo da radimo punim kapacitetom, zbog čega ćemo zapasti u još veće finansijske probleme”, ističe ovaj ugostitelj.

U Kragujevcu je 27. juna proglašena vanredna situacija, a u okviru mera za suzbijanje epidemije su i odredbe koje su direktno pogodile ugostiteljsku i muzičku branšu. Zabranjeni su svi javni skupovi sa posebnim akcentom na mature, svadbe, rođendane i koncerte.

Prema poslednjim podacima, u tom gradu, koji je četvrti po veličini u Srbiji, registrovano je ukupno 371 slučaj korona virusa, od čega je 58 detektovano u poslednjih 24 sata.

Šta traže od Vlade Srbije?

Predstavnici ugostiteljske delatnosti su zatražili od Vlade Srbije da odbije predlog Grada o dodatnim merema kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata do 20 časova, kao i da se preispita mera koja se odnosi na fizičku distancu od dva metra u restoranima.

Međutim, centralne vlasti su te mere odobrile i sa njihovom primenom se počelo 2. jula.

Bez preterane gužve od uvođenja vanredne situacije u Kragujevcu, 2. jul 2020.
Bez preterane gužve od uvođenja vanredne situacije u Kragujevcu, 2. jul 2020.

Svoje nezadovoljstvo javno su spremni da iskažu i muzičari u Kragujevcu, koji tvrde da su ih mere Vlade Srbije za pomoć privredi i građanima potpuno zaobišle.

„Mi se s pravom pitamo zašto Vlada Srbije nije pomogla i našem esnafu, ako je već imala novca za pomoć domaćim i stranim firmama i njihovim radnicima”, kaže za RSE lokalni muzičar Aleksandar Mladenović.

Zatvaranje kafana, zabranjivanje svadbi, matura i rođendana

Zato apelujemo, molimo i preklinjemo da Vlada razume i nas i naše potrebe, dodaje on.

Mladenović ističe i da restriktivne mere zatvaraju kafane, zabranjuju svadbe, mature i rođendane. “A očekuju od nas da uredno izvršavamo svoje obaveze”.

Mladenović kaže da su ugostitelji u situaciji da zbog epidemije koronavirusa nemaju odakle da plate konobare, kao ni muzičare kojima se zarada svela na bakšiš od 500 dinara i dodaje da u slučaju ponovnog zatvaranja lokala i kafana, neće imati od čega da žive i da prehrane porodice.

Njegov kolega, Vladan Vujović kaže da muzičari uredno plaćaju porez i licence, ali da nemaju ista prava kao ostali.

„Trenutno su najugroženiji radnici u ugostiteljstvu i muzičari, kao i fotografi i snimatelji koji takođe žive od proslava”, kaže Vujović za RSE i dodaje da niko od njih do sada nije dobio ništa od države.

„Nemamo ništa protiv ove vlasti, ima mnogo muzičara koji su izašli na izbore i glasali za Aleksandra Vučića i SNS (Srpsku naprednu stranku), ali trenutna situacija ne vodi ničemu i vlast se, kad smo mi u pitanju, ponaša drsko i bezobrazno”, zaključuje ovaj sagovornik.

Koji su predlozi za izlazak iz krize?

Poluprazni tržni centri u Kragujevcu, 2. jul 2020.
Poluprazni tržni centri u Kragujevcu, 2. jul 2020.

Radnici u ugostiteljskoj delatnosti su se tokom nedelje okupili i ispred gradskih institucija u znak protesta, pisali peticije, a 1. jula se i sastali sa gradonačelnikom.

Na sastanku je dogovoreno da ugostitelji sastave svoj predlog ekonomskih mera za ublažavanje posledica koje trpe zbog vanredne situacije.

Predstavnica lokalnih ugostitelja Tatjana Mitrović kaže da im je poručeno da mere prevencije ne mogu da budu povučene ili ublažene, već da mogu da budu samo još rigoroznije

„Predloženo nam je da sastavimo predlog ekonomskih mera koje bi ublažile posledice uvedenih ograničenja. Čelnici grada su izrazili spremnost da o tome razgovaraju, pa ćemo sastaviti traženi predlog ekonomskih mera”, kaže Mitrović za RSE.

Mere: Oštre, pa blage, pa opet oštre

Poznati kragujevački muzičar, član Izvršnog odbora udruženja muzičara „Kragujevac koncert“ Dragan Bataveljić, koji je takođe i profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kaže za RSE da je potpuno razumljivo što država pokušava da se na sve načine suprotstavi virusu, ali da je nerazumljivo što to ne čini u kontinuitetu.

“Sada će učiniti sve da spreče masovna okupljanja jer je to i dovelo do ovako drastičnog porasta broja novoobolelih, ali je pitanje zašto je 6. maja tako naglo doneta odluka da se sve mere ukinu i omogući nesmetanu kampanju za izbore. Bilo bi bolje da je sačekano još nekoliko nedelja i da su mere ukidane postepeno”, napominje on.

Bataveljić poručuje i da je potrebno “da izvučemo pouke iz dosadašnjeg ponašanja kako nam se iste greške ne bi ponovile“.

Bataveljić kaže da je 1. jula održan sastanak Izvršnog odbora Udruženja „Kragujevac koncert“ na kojem je zaključeno da je potrebno da država ravnomerno pomogne i muzičarima koji su njeni poreski obveznici, a koje je epidemija pogodila u istoj meri kao i druge delatnosti.

“Muzičari nisu krivi za pogrešne predizborne odluke državnih organa koje su pogoršale epidemiološku situaciju, i bilo bi pošteno da im država pomogne da bar delimično saniraju velike gubitke tokom prvog talasa pandemije”, poručuje Bataveljić.

Protesti ugostitelja u svetu – od golih slika do otvaranja parkinga za bašte

Pandemija je uticala na ugostiteljsku delatnost širom sveta. Ugostitelji su u maju organizovali protest u nekoliko gradova u Italiji i upozorili da se boje da vladine mere neće mnogo pomoći da sačuvaju svoje poslove.

Ruski vlasnici restorana su u junu svoju kampanju u kojoj traže dozvolu za otvaranje svojih lokala započeli objavljivanjem slika na društvenim mrežama na kojima su goli.

„Goli smo jer nam nije preostalo ništa“, rekao je za novinsku agenciju Reuters 9. juna Arthur Galaichiuk (Arthur Galaychyuk), vlasnik lanca bar Relab Famili u gradu Kazan, čiji je 20 zaposlenih učestvovalo u kampanji.

U američkom gradu Medison, gradske vlasti su u sklopu svoje strategije za pomoć ugostiteljima zatvorile ceo jedan gradski blok za saobraćaj, kako bi restorani mogli da prošire svoje baste na javni prostor.

Gradonačelnik Medisona je ovu meru doneo po hitnom postupku, a gradski zvaničnici su, kako prenosi WKOW televizijska stanica povezana sa ABC, rekli da "zona kafića" nije namenjena velikim okupljanjima ili uličnim zabavama i da će i dalje važiti ograničenja, kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG