Dostupni linkovi

Kosovske žene i islamski radikalizam


Ilustrativna fotografija

Oko 20 žena sa Kosova učestvuje u borbama u Siriji i Iraku na strani militantne grupe 'Islamska država', saopštili su kosovski organi.

Na debati Kosovskog centra za bezbednosne studije održanoj u Vučitrnu, u blizini Mitrovice, nadležni organi su rekli da se svakodnevno radi na sprečavanju odlaska Albanaca na strana ratišta.

"Uloga žene u sprečavanju nasilnog ekstremizma", bila je tema debate.

Fljorim Šatroli iz Odeljenja za sprečavanje nasilnog ekstremizma u Policiji Kosova, kažu da se žene koje su otišle za Siriju i Irak tretiraju kao žrtve, pošto se smatra da su one pod pritiskom pristale da se pridruže toj grupi.

"Oko 20 žena je bilo ili su i dalje uključene u borbe u Siriji. Stare su u proseku 24 godine. Njihovo ekonomsko stanje uglavnom je teško. Nažalost, imaju samo osnovno obrazovanje", kazao je Šatroli.

On je dodao da je Policija Kosova evidentirala nekoliko slučajeva koji se tiču zajedničkog odlaska muškaraca i žena na strana ratišta.

"Činimo sve napore kako bismo tako nešto sprečii. Trudimo se da vratimo te osobe koje su pod pritiskom otišle, tako što su bile zloupotrebljene i loše informisane o veri", kazao je Šatroli.

On je zatražio od Odbora Islamske zajednice na celom Kosovo da posebno mlađoj generaciji jasno objasne obaveze i pravila religije.

"Islamska zajednica i mi kao društvo imamo obavezu da objasnimo svakoj mladoj osobi, svakom čoveku, učešće u ovakvim borbama. Treba da im se objasni šta je tačno podrazumeva religija, a kada se radi o 'džihadu'", naveo je Šatroli.

Predsednik Odbora Islamske zajednice u Vučitrnu, Šemsi Rahimi, navodeći da uloga žena u spečavanju nasilnog ekstremizma treba da bude suštinska, istakao je da u džamijama na Kosovu nije bilo slučajeva u kojima se neko poziva da učestvuje na ratišta.

"Ne postoji imam koji je rekao 'Idite u Siriju', ili ko je propovedao o tome. Ukoliko mislite da takvi postoje, javite nam ko su oni. Ukoliko se za jednog imama sumnja tako nešto, to ne znači da je kriv sve dok sud to ne odluči", kazao je on.

Aferdita Mikulovci, zamenica direktora regionalne policije u Južnoj Mitrovici, kazala je da se policija bori protiv ove pojave i pored nedostatka podrške ostalih institucija. Ona je od građana zatražila, a naročito od žena, da dokažu jaku ulogu u društvu, čuvajući tako svoje porodice od štetnih pojava, kao što su nasilni ekstremizam.

Organizator debate, Kosovski centar za bezbednosne studije, počeo je i kampanju podizanja svesti u svim opštinama, a u vezi sa tim šta žena može da učini da spreči nasilni ekstremizam.

Inače, prema zvaničnim podacima, oko 300 osoba sa Kosova bilo je uključeno u rat u Siriji ili Iraku.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG