Dostupni linkovi

Priznanje jednog Kosovara: Osam meseci na frontovima u Siriji


Sirijsko ratište
Sirijsko ratište

Odluku o odlasku u rat u Siriju nije bilo lako doneti, ali to sam uradio samo zbog Alaha, kako bih pružio lični doprinos, kaže za RSE kosovski Albanac, bivši borac u Siriji. Iako je, kako kaže, otišao tamo da umre, to ipak nije bilo u njegovim rukama.

Autori: Amra Zejneli, Fatmir Aliu i Menada Zaimi

Odluku o odlasku u rat u Siriju nije bilo lako doneti, ali to sam uradio samo zbog Alaha, kako bih pružio lični doprinos, kaže za RSE kosovski Albanac, bivši borac u Siriji. Iako je, kako kaže, otišao tamo da umre, to ipak nije bilo u njegovim rukama.
Kosovske institucije navode da ne postoje precizne brojke koliko je Kosovara otišlo da se bori u Siriji, dok iz Islamske zajednice Kosova navode da su odlasci isključivo volonterski i da nikakva organizacija ne stoji iza njih.

„Moj odlazak u Siriju bio je motivisan verom. Video sam da je u Siriji počeo rat između Sunita i Shiita, i uzimajući u obzir pomoć koju su Alawiti dobili od svoje Shiitske braće, inspirisan Kur’anom i idejama božijeg poslanika, videvši šokantne scene i masakre u kojima su žene i deca, odlučio sam izaći u susret ovoj zemlji i otići u Siriju“, ovako počinje svoju ispovest Albanac sa Kosova, bivši borac u Siriji.

Pod uslovom da ostane anoniman, on je za RSE ispričao kako i zašto je odlučio da se u Siriji bori protiv sadašnjeg režima Bashara al-Assada osam meseci.

Kaže da je sve to uradio sam, svojevoljno, bez ičije pomoći. Dodaje da prethodno nije ni znao gde se Sirija nalazi, te da je za njen geografski položaj saznao preko interneta. Prešao je tri države kako bi stigao do Sirije. Vojni treninig je obavio na granici, i potom se uputio u unutrašnjost zemlje gde ga je dočekao, kako kaže, komadant Oslobodilačke vojske Sirije. Dodaje da se sporazumevao uglavnom gestovima s obzirom da nije govorio arapski.

„Otišao sam tamo kako bih pomogao svojoj muslimanskoj braći. Nema veze da li je to Sirijac, Iračanin, Albanac, ili Amerikanac...Allah je rekao da su vernici braća. Otišao sam iz tog razloga, iz verskog razloga, samo zbog Allaha, kako bih dao svoj lični doprinos, bez pritiska, sugestija i nekog vođstva“, kazao je on.

Dodaje da nije bilo lako doneti odluku o odlasku u Siriju, imajući u vidu da je postojala opasnost da se više nikada ne vrati.

„Bila je to teška odluka. Bilo je teško, ali istovremeno imao sam i osećaj ponosa jer sam pomogao toj zemlji. Tamo se dešava genocid... Otišao sam da tamo umrem, ali to nije bilo u mojim rukama. To je u rukama Allaha, nije mi uzeo dušu i vratio sam se svakodnevnom životu. Naravno, imam porodicu ovde, imam i svoje lične razloge zašto sam se vratio“, ispričao je on.

Motiv boraca je zajednička vera

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova kažu da su informisani o pojedinačnim slučajevima građana koji su sa Kosova otišli da se bore u Siriju, međutim, ne postoje precizne brojke koliko je takvih slučajeva.

Zamenik ministra Petrit Selimi kaže da ministarstvo snažno obeshrabruje građane Kosova da putuju u Siriju, dodajući da su kosovska ambasada u Ankari i konzulat u Istanbulu u stalnom kontaktu sa turskim vlastima.

“Kosovo je deo grupe ‘Prijatelji Siriji’ i sledimo pristup EU i SAD koji zahteva promenu režima i poštovanje rezolucija UN-a. Pre nekoliko meseci smo evakuisali nekoliko poslednjih građana koji uglavnom tamo bili studenti. Veoma oprezno pratimo ovu situaciju”, kaže Selimi za RSE.


Kako su preneli pojedini mediji, u Siriji je do sad poginulo oko deset Albanaca koji su se borili protiv Asadovog režima. Među prvima je bio Naman Demolli iz Prištine, koji je poginuo u novembru 2012. godine. Način na koji oni odlaze i stižu do Sirije za sada je nepoznat.

Enes Goga, hodža iz Peći, u izjavi za RSE navodi da su kosovski Albanci koji su do sad otišli u Siriju, to uradili svojevoljno, a da se prethodno o tome nisu konsultovali sa nekim, kako kaže, "kredibilnim hodžom" na Kosovu. Prema njegovim rečima, njihov glavni motiv je da se pomogne sirijskom narodu koji se bori za slobodu.

„Oni ljudi koji su otišli, otišli su dobrovoljno. Ne verujem da su otišli na organizovan način, odnosno u nekim velikim grupama. To je bila njihova slobodna volja, veliki altruizam, želja, da se pomogne tom narodu. Naravno, osnova svih tih želja i motiva je zajednička, a to je pripadanje istoj veri“, kaže Goga.

Navodeći da se u Siriji dešava genocid i neviđeni užas, hodža Goga dodaje da scene iz Sirije mogu pokrenuti emocije, s obzirom da su kod mnogih na Kosovu ratna sećanja još uvek sveža. On međutim dodaje da lično ne preporučuje odlazak u Siriju.

„Kad bi mene lično pitali kao hodžu, bez oklevanja bih rekao da taj narod nema potrebe za stranim borcima da za njih ratuju, jer su i sami rekli da im ne trebaju vojnici, već im je potrebna druga vrsta pomoći. Tako da nikome ne bih preporučio da ode tamo“, kaže Goga.

Porodica je za smrt saznala putem SMS-a

Pored Kosova, i u Albaniji je zabeleženo da je najmanje njih troje izgubilo živote u Siriji. Te vesti medijima obično prenose same porodice žrtava, ali bez ikakvih drugih detalja. Jedan od ubijenih bio je i Anri Maliqi iz sela Prush blizu Tirane. Po rečima hodže iz ovog sela, Idriza Zenelia, Maliqijeva porodica je o njegovoj pogibiji saznala putem SMS poruke. Njegova sahrana nije obavljena zato što je njegovo telo ostalo u Siriji.

Stradanje albanskih državljana u Siriji izazvalo je zabrinutost kod muslimanske zajednice u Albaniji. Njihovi predstavnici kažu da postoje određene ličnosti koje, zbog motiva koji ni malo nisu u duhu Islama, pozivaju ljude da se bore u Siriji. Muftija Ylli Gurra sumnja da te osobe rade po instrukcijama određenih krugova izvan Albanije i da muslmanska zajednica u Albaniji nema uticaj na te ljude.

„Ne isključuje se mogućnost da određena lica van džamije upućuju na to (regrutuju borce) i tačnije, to su mladi koji su tamo završili studije ili su kraće vreme studirali u Damasku ili u drugim gradovima Sirije“, rekao je on.

U albanskom Ministarstvu spoljnih poslova ne raspolažu informacijama o državljanima koji su ubijeni u Siriji. Isti izvori navode da su medijski izveštaji nedovoljni kako bi Ministarstvo došlo do više informacija, utvrdilo razloge putovanja i okolnosti u kojima su albanski državljani izgubili život u Siriji.
XS
SM
MD
LG