Dostupni linkovi

Kosovske zastave: Tradicija i država


Dan albanska zastave u Prištini, 28. novembar 2016.
Dan albanska zastave u Prištini, 28. novembar 2016.

Šemsi Krasnići, profesor sociologije na Prištinskom univerzitetu, za "Zašto?" objašnjava razloge zašto kosovska državna zastava nije zaživela među kosovskim Albancima, za raziku od crveno-crne nacionalne zastave čiji dan se slavi u ponedeljak:

  • Tradicija

Emotivna veza kosovskih Albanaca sa nacionalnom albanskom zastavom je veoma prirodna, jer je ona bila simbol sa kojim su se identifikovali Albanci bilo gde u svetu, u Albaniji, Kosovu, Makedoniji ili bilo gde drugo. Ta zastava se i dalje jako voli i mnogo je dublje integrisana u dušu i kulturu naroda.

Albanska zastava je dugotrajni simbol, koristi se više od sto godina. Postala je deo mentaliteta, kulture i duše Albanaca. Ne verujem da je bilo za očekivati da se u jednom trenutku, određenog datuma, odustane od te zastave. To nije moguće.

Treba uzeti u obzir i istorijski, vekovni aspekat prema albanskoj zastavi koji je duboko urezan u albanski mentalitet. Pored toga, boje nacionalne zastave su u skladu i sa nacionalnom i narodnom nošnjom, što zaokružuje albanski identitet.

  • Država

Na kosovskoj zastavi nema boja nacionalne zastave, kao ni simbola.To je bilo rešenje za situaciju u kojoj se nalazi Kosovo.

Za jaču emotivnu vezu prema toj zastavi potrebno je da prođe još vremena.

Jaku emotivnu vezu kreira i sama država, funkcionisajući onako kako treba. Ukoliko državni rukovodioci ne zloupotrebljavaju državu iz ličnih interesa, onda će sigurno i ljubav prema državi ali i prema zastavi rasti više.

Proglašenje nezavisnosti Kosova i upotreba kosovske državne zastave treba da se shvati kao istorijski čin. Ta zastava je takođe veliko i istorijsko dostignuće za albanski narod.

  • Vreme

Najpravednije rešenje je upotreba obe zastave.

Pojedini građani to već i rade, na svadbama se ponekad upotrebljavaju obe zastave, iako se u poslednje vreme više koristi nacionalna, albanska zastava.

Kosovska zastava se treba poštovati i koristiti, pa čak i tokom praznika kao što je 28. novembar.

Kosovska zastava nije odbačena, te da se i ona poštuje i voli, ali to se mora još uzgajati. Za jači osećaj prema njoj potrebno je još vremena.

XS
SM
MD
LG