Dostupni linkovi

Policija Kosova kontroliše granice na severu


Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policje u Mitrovici - ilustracija
Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policje u Mitrovici - ilustracija
Zvaničnik snaga KFOR-a na Kosovu potvrdio je za RSE da policija Kosova “trenutno kontroliše granice na severu”, javlja u utorak dopisnica RSE Amra Zejneli.

“KFOR je tamo kako bi osigurao bezbednost, ali mi ne kontrolišemo automobile ili kamione”, kazao je KFOR-ov zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

On je potvrdio da se većina specijalnih jedinica Policije Kosova koje su bile na graničnim prelazima na severu sada već vratile.

Prema njegovim rečima sporazum Prištine i Beograda o kojem je bilo reči u utorak u toku dana još uvek nije finaliziran i razgovori i dalje traju.

Policija Kosova saopštila je da je u utorak u severnom delu Kosova, blizu sela Zupče, bilo pucnjave između policije i lokalnih Srba u kojoj je ranjen jedan policajac.

Kosovska policija je u utorak pred ponoć na vanrednoj konferenciji za novinare saopštila da je policajac podlegao povredama.

Politički savetnik premijera Kosova, Bekim Çollaku izjavio je u utorak da nije postignut nikakav sporazum između Prištine i Beograda u vezi sa graničnim prelazima na severu.

“Za sada nema nikakvog dogovora. To je pitanje vladavine reda i zakona, ništa više i ništa manje”, kazao je on.

Portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton, Maja Kocijančić izjavila je za RSE da EU ne podržava operaciju kosovskih vlasti koja se odigrala u ponedeljak, te da ona nije urađena u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom.

„Važno je da sada smirimo situaciju i da se vratimo tamo gde smo bili“, kazala je ona, dodajući da će misija vladavine prava na Kosovu, EULEX, pomoći kosovskim vlastima u tome.

Problem rešiti kroz dijalog

Adriano Martins, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji, izjavio je za RSE da situacija koja je nastala na prelazu Srbije i Kosova treba da bude rešena dijalogom, i dodao da međunarodna zajednica i EU prethodno nisu bile informisane o akciji koju su preduzele prištinske vlasti.

"Evropska unija smatra da problem treba da bude rešen kroz dijalog, i ohrabrujemo Beograd i Prištinu da ne preduzimaju poteze koji vode ka eskalaciji u vezi sa bilo kojim pitanjem. Nova runda dijaloga je predviđena za početak septembra, i to bi trebalo da bude mesto na kojem će se rešavati problemi", poručio je on.

Andy McGuffie, portparol Kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu, u vezi novonastale situacije na severu zemlje navodi da “Vlada ima pravo da obezbedi postojanje odgovarajuće uprave, uključujući tu i onu koja se odnosi na granice i carinsku kontrolu” te da je sada najvažnije da se ova situacija reši kroz razgovor i pregovore.

McGuffie je pozvao Vladu da napori u uspostavljanju administrativne kontrole nad Kosovom, budu praćeni “odlučnim zalaganjem da pruži sva potrebna uverenja i podršku svojim građanima na severu zemlje”.

“Trenutna situacija naglašava značaj punog angažmana i Beograda i Prištine u dijalogu koji potpomaže EU, kako bi se postiglo poboljšanje kvaliteta života građana”, naveo je McGuffie.

Specijalne jedinice Kosovske policije ROSU zauzele su u ponedeljak uveče administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, dok su ih lokalni Srbi sprečili da preuzmu i obližnji punkt Jarinje.

Srbi su u međuvremenu blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška u selu Rudare i Lepasaviću.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je pokušaj kosovske policije da zauzme prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova "nerazuman čin koji samo može da ugrozi stabilnost".

"Sumnjamo da je taj čin možda sinhronizovan sa Eulexom", rekao je on.

XS
SM
MD
LG