Dostupni linkovi

Kosovska opozicija odlučno protiv političkog dijaloga sa Srbijom


Grafit u Prištini - ilustracija
Grafit u Prištini - ilustracija
Opozicija na Kosovu i dalje apeluje na vladu da ne uđe u politički dijalog sa Srbijom, koji se već nedeljama najavljuje.

Čelnici pokreta Samoopredeljenje su u utorak na konferenciji za novinare pozvali vladu Kosova da odbije politički dijalog sa Srbijom, bez obzira na zahteve međunarodne zajednice.

Shpend Ahmeti iz ovog pokreta kaže da u slučaju da vlada odluči da razgovara sa Srbijom o političkim temama, Kosovu onda sledi samo gubitak.

„Žurba jednog dela međunarodne zajednice i Vlade za okončanjem misije Međunarodne civilne kancelarije ima za cilj jednu drugu misiju, a to je nov politički dijalog i novi ustupci Kosova kada je u pitanju sever. Međunarodna zajednica je sada priznala da ponuda iz Ahtisarijevog plana je neprihvatljiva za Srbiju, i sada je potrebna jedna druga ponuda. Kako bi do toga došlo, potrebno je da se okončaju raniji planovi“, kaže Ahmeti.
Shpend Ahmeti
Shpend Ahmeti

Glauk Konjufca iz ovog pokreta čak kaže da je i učešće Hashima Thaçija i Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti UN-a u utorak, početak političkog dijaloga Kosova i Srbije.

„To je uvertira u buduće političke pregovore naše i srpske vlade, a tokom kojih će biti reči i o severu Kosova. A radi se o nasledniku Miloševićevih političkih projekata i sa druge strane o osobi koja je „žedna“ za vlašću i koja je spremna da, radi održavanja na vlasti, učini brojne ustupke. Što se našeg premijera tiče, on bi se još ranije sastao sa Dačićem ili Nikolićem, ali do toga nije došlo pošto srpski lideri ne žele da se sastanu sa njim“, kaže Konjufca.

Inače, vlast u Prištini smatra da ovakve izjave opozicije imaju za cilj da blokiraju političke procese u zemlji, upoređujući njihov rečnik sa onim, kako su rekli, uličnim.

Pokret Samoopredeljenje je prethodno uputio i pismo Demokratskom savezu Kosova i Alijansi za budućnost Kosova da se ujedine u protivljenju politici Vlade, političkom dijalogu sa Srbijom, i privatizaciji nekoliko javnih preduzeća u zemlji. DSK je međutim javno odbio poziv Samoopredeljenja.

S druge strane, politički analitičari ocenjuju da suprostavljanje opozicije političkom dijalogu smatraju nema velikog uticaja. Ismail Hasani navodi da nijedna politička partija na Kosovu nema moralni kapital da se protivi razgovorima na međudržavnom nivou.

„DSK kao opoziciona politička partija koja postoji preko dve decenije pokušava da pronađe neki kompromis, a sa druge strane iznosi protivljenje koje nije održivo. Dok pokret Samoopredeljenje nije pokazao političku zrelost da ima politički kapital kako bi se usprotivio procesima oko kojih su se zauzeli i Brisel i Washington“, kaže Hasani.

Što se političkog dijaloga između Kosova i Srbije tiče, do sada nema konkretnih koraka. Međutim, izražena je spremnost da se pokrene jedan takav dijalog kako bi se postigao neki mirovni sporazum sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG