Dostupni linkovi

Kosovska vladajuća koalicija ipak ostaje


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Posle sinoćnjih bombastičkih najava da će doći do prekida koalicije između Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) koje su plasirali mediji, pozivajući se na visoke izvore, danas su dve partije saopštile da se nastavlja dosadašnja koalicija i da će ona trajati do opštih izbora koji treba da se održe 2011. godine.

U pismenom saopštenju za medije DPK je saopštila da se nastavlja koalicija sa DSK i da će ona na centralnom nivou biti validna do sledećih izbora za poslanike Skupštine Kosova tokom 2011 godine.

U saopštenju se istiće da će “koalicija na centralnom nivou ostati konsolidovana, nedodorljiva i funkcionalna u skaldu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo i sporazuma o koaliciji do nacionalnih izbora 2011 godine“.

DPK u saopštenju istiće da će nastaviti ostvarivanje filozofije državotvornosti i jedinstva pred početka procesa pred Međuanrodnim sudom pravde i u iščekivanju novih priznanja i evroatlanskih integrativnih procesa.

U saopštenju iz DSK posle sednice Predsedništva se ističe da je „DSK ozbiljna partija koja ima za glavni cilj stabilnost zemlje“.

„Istovremeno DSK će nastaviti da se odgovorno angažuje na ostvarivanju državnih obaveza koje proizilaze iz partnerstva na centralnom nivou, što je od prvenstvenog značaja za funkcionisanje centralnih institucija Kosova – Skupštine, predsednika i Vlade u skladu sa ustavom i zakonom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju DSK se kaže da će oni u drugom krugu izbora ulaziti u koalicije na osnovu specifičkih situacija svake opštine, što je direktan odgovor na primedbe DPK da koalicioni partner ne može ući u koalicije sa drugim partnerima, pre svega sa AZBK, što može dovesti u pitanje pobedu DPK u nekoliko opština gde su kandidiati ovih partija u izborima za predsednika opštine.

ISKLJUČIVO PO USTAVU KOSOVA

Da je to bila glavna primedba zbog koje dovedena u pitanje koalicija između dve najveće partije na Kosovu potvrđuje sinoćnja izjava potpredsednika DPK Hajredina Kučija.

„ Mi smo imali u praksi gaženje sporazuma da na opštine izbore svaka od partija izađe samostalno i posle toga smo odlučili da ponovo ramotrimo ili redefinišemo koalicioni sporazum“, rekao je rano jutros Kuči.

Prethodno je RTK objavila vest da je iz pouzdanih izvora u vrhu DPK informisana da je došlo do prekida koalicionog sporazuma i da je
postignut dogovor između DPK i Alijanse novo Kosovo (ANK) i Demokratskog saveza Dardanije (DSD) o koalicionom sporazum prema
kojem će predsednik Kosova biti Behgjet Pacolli, da Thaqi ostaje premijer dok će funkciju predsednika Skupštine obavljati lider DSD,
Nexhat Daci.

Postojanje takvog sporazum je rano jutros odbacio predsednik Alijanse Pacoli.

Pre objavljivanja odluke o nastavku koalicionog sporazuma američki ambasador Kristofer Dell je u interviju za RSE rekao da, iako ne zna kako će se stvari dalje odvijati, to je ipak dobar i normalan način politike koalicija u parlamentarnom sistemu.

„Sve partije u vladi i opoziciji čine kalkulacije gde su njihovi izborni inetersi i na osnovu toga donose svoje političke odluke. Mislim da je sve to zdravo, nešto što se događa u demokraciji. Primio bih to mirno i jedina značajan stvar koju treba izdvojiti je činjenica da sve to treba da se obavi u okviru rešenja iz Ustava Kosova. Aktivnosti van ustavnih okvira svakako ne treba tolerisati. Zato dok se sve ovo događa u okviru ustavnih opredelenja, mislim da je izuzuetno normalno“, rekao je ambasador Dell.
XS
SM
MD
LG