Dostupni linkovi

CIK: Najviše glasova definitivno za DPK-a


Premijer Kosova i vođa LDK Hašim Tači slavi pobjedu
Premijer Kosova i vođa LDK Hašim Tači slavi pobjedu

CIK je objavila preliminarne rezultate izbora za predsednike opština prema kojima je najviše glasova osvojila vladajuća Demokratska partija Kosova Hashima Thaqija.

Centralna izborna koomisija nije ni danas uspela da objavi preliminarne rezultate izbora za odbornike skupština opština u 36 kosovskih opština i kako je najavljeno oni će sutra biti objavljeni.

Prema preliminarnim rezulatima u koje nisu uključenin rezultati uslovnih glasanja i glasanja poštom Demokratska partija Kosova je pobedila u prvom krugu glasanja u pet opština, dok će se u drugom krugu takmičiti za mesta predsednika u dvanaest opština.

Demokratski savez Kosova je pobedio u prvom krugu u tri opštine i njegovi kandidiati će učestvati u drugom izbornom krugu u deset opština.

Alijansa za budućnost Kosova je pobedila u četiri opštine, računajući tu i pobedu u Zvečanu u kojem je izlaznost na izbore bila 0,75 odsto. Kandidati alijanse će učestvovati u drugom izbornom krugu u osam opština.

Samostalna liberalna stranka, stranka koju čine kosovski Srbi je pobedila u dve opštine sa srpskom većinom (Klokotu i Gračanici) dok je jedan nezavisni kandidat iz redova srpske zajednice pobednik u opštini Ranilug.

Koalicija Demokratski savez Dardanije i Alijansa Novo Kosovo je sa svojim kandidatima uspela da udje u drugi krug izbora u tri opštine.

Nezavisni kaniidat za predsednika opštine Djeneral Janković će se zajedno sa kandiidatom DPK u drugom krugu takmičiti za mesto predsednika ove opštine.

Najbolje rezultate u poredjenju sa onima od pre dve godine postiglna je Alijansa za budućnost Kosova, koja je tada imala dvojicu predsednika opština, dok je u ovim izborima u prvom krugu dobila četiri predsednička mesta i mogućnost da konkuriše za predsednike u osam opština.

USPEH

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je da su lokalni izbori bili uspešni i time dokazana institucionalna stabilnost i demokratska orijentacija Kosova.

Fatmir Sejdiu - Izbori uspešni


“Proces koji su po prvi put samostalne organizovale domaće institucije dobro je organizovan i sproveden. Ovi izbori su još jedan položeni ispit u razvoju demokratije na Kosovu, naš napredak kao države i potvrda stabilnosti i održivosti državnih instucija”, rekao je Sejdiu na konferenciji za novinare.

Sejdiu je pohvalio CIK i domaće i međunarodne posmatrače što su svojim radom doprineli normalnom procesu.

On je izrazio zadovoljstvo odzivom Srba jer je, kako je naveo, evidentan veći procenat njihovog učešća u odnosu na prethodne izbore.

Sejdiu je rekao da su glasanjem Srbi poručili Beogradu da više ne može da ih drži kao taoce i da ih ne može naterati da rade protiv svojih interesa.

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del ocenio je da su izbori bili održani u skladu sa demokratskim normama i ispunili međunarodne standarde. On je rekao da su posmatrači iz američke ambasade utvrdili da je na glasanju proteklo u redu.

MANJI PREKRŠAJI

Govoreći o glasanju kosovskih Srba ambasador Del je rekao da je to bila hrabra odluka, te da su ovi izbori omogućili Srbima da odlučuju o svojoj budućnosti.

Evropska mreža izbornih posmatračkih organizacija je saopštila da su prvi izbori posle proglašenja nezavisnosti održani u mirnoj atmosferi, dobroj organizaciji sa manjim proceduralnim prekšajima.

Ova posmatračka misija je saopštila su izbori ispunili mnoge međunarodne standarde, ali da je zbog političke situacije jedan deo biračkog tela bio u nemogućnosti da glasa u određenim oblastima.

Zvaničnici CIK-a kažu da je bilo manjih prekršaja ali da to neće uticati na uspeh izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG