Dostupni linkovi

Limaj pred sudom zbog optužnice za ratne zločine


Fatmir Limaj, član i potpredsednik vodeće političke stranke na Kosovu, Demokratske stranke Kosova, DPK. 17. mart 2011.
Fatmir Limaj, član i potpredsednik vodeće političke stranke na Kosovu, Demokratske stranke Kosova, DPK. 17. mart 2011.
EULEX nije izrekao nikakve pravne mere poslaniku Skupštine Kosova Fatmiru Limaju.

U četvrtak posle podne on bi se po drugi put trebao naći pred Okružnim sudom u Prištini zbog optužnice za ratni zločin.

Limaj se u sredu navečer dobrovoljno predao vlastima nakon što je osam drugih osoba optuženih za ratni zločin uhapšeno na Kosovu ali je oslobođeno u kasnim satima i pušteno kući.

Limajev advokat, Tomë Gashi, izjavio je da je moguće da će se on u četvrtak posle podne naći pred sudom.

EULEX je u pismenoj izjavi upućenoj Radiju Slobodna Evropa saopštinio da je u sredu uveče “jedan tužilac EULEX-a razgovarao sa gospodinom Limajem oko njegovog statusa kao poslanika”, ali nisu saopšteni ostali detalji.

Limaj je tom prilikom izjavio da će biti na raspolaganju organima pravde.

“Ja sam u potpunosti na raspolaganju organima pravde. Zakon se treba poštovati, tako da kad god je potrebno, biću na raspolaganju”, naglasio je Limaj.

Protestvovali nekadašnji pripadnici OVK


U sredu je izvršno odeljenje EULEX-ove policije uhapsilo osam osoba, dok je jedna osoba uhapšena u inostranstvu.

Hawton: Nalog za hapšenja je izdao EULEX-ov pretpretresni sudija iz Okružnog suda u Prištini na osnovu utemeljene sumnje o ubistvima, mučenju i drugim delima protiv kosovskih Albanaca i Srba, civila i ratnih zarobljenika.


Portparol EULEX-a, Nicholas Hawton, kazao je da je hapšenje devet osoba izvršeno u vezi sa istragom o ratnim zločinima:

“Specijalna jedinica kosovske policije je pružila opštu bezbednost tokom operacije. Još jedna osoba je uhapšena u inostranstvu."

"Nalog za hapšenja je izdao EULEX-ov pretpretresni sudija iz Okružnog suda u Prištini na osnovu utemeljene sumnje o ubistvima, mučenju i drugim delima protiv kosovskih Albanaca i Srba, civila i ratnih zarobljenika, u pritvorskom centru na Kosovu 1999. godine”,
kazao je Hawton.

Organizacije proizašle iz OVK nakon rata 1999. godine, reagovale su u sredu nakon hapšenja četvorice bivših pripadnika OVK-a.

“Duboko smo potreseni slučajem hapšenja ratnih veterana OVK-a iz Mališeva i Lipljana. Ovakve akcije EULEX-a su neosnovane i neodgovorne, i imaju za cilj imaju da kompromituju oslobodilačku borbu i prouzrokovali napetu situaciju na Kosovu”, navodi se u reakciji udruženja OVK-a.
XS
SM
MD
LG