Dostupni linkovi

Kosovske vlasti tvrde da Čeku neće biti izručen


Agim Čeku
Agim Čeku

Sud u regionu Kustendil u Bugarskoj će u roku od 72 sata odlučiti da li će osloboditi ili predati Srbiji bivšeg premijera Kosova Agima Čekua, koji je uhapšen u utorak na makedonsko-bugarskoj granici na osnovu međunarodne poternice koju je na zahetv sprskih vlasti izdao Interpol. U MIP-u Kosova kažu da će najkasnije sutra Čeku biti na Kosovu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Bugarske Dragovest Goranev rekao je za naš radio da će se ići redovnim procedurama i da će odluku o Čekuu doneti nadležni sud.

„Njegov je slučaj sada u rukama Suda u Kunstenstilu, pošto je policijska stanica na kojoj je Čeku ušao u Bugarskoj pod nadležnošću ovog suda. Odluka se može doneti u roku od 72 sata, ako ne i ranije“
, rekao je Goranev.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova smatra da će se odluka o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera biti donesena ranije. Portparolka Ministarstva Albana Beqiri kaže da će najkasnije sutra Čeku biti na Kosovu.

“Prema poslednjim informacijama koje ima MIP nadamo se da će do sutra Čeku vratiti na Kosovo“
, rekla je Beqiiri.

Ona odbacuje mogućnost da Čeku bude izručen vlastima u Srbiji, nezavisno od toga što je Ministarstvo pravde Srbije podnelo zahtev za ekstradiciju.

„Takva mogućnost ne postoji, apsolutno ne postoji, nakasnije sutra on je na Kosovu“
, rekla je Bećiri.

Srpski interpol je podneo nekoliko naloga za hapšenje kosovskih lidera, pod optužbama za ratne zločine tokom rata 1998/1999 godine. Institucije Kosova ih smatraju nevažećim, ali takve ocene nemaju institucije drugih zemalja.

„Na žalost ovaj nalog za hapšenje je validan za policijske vlasti u celom svetu. To je razlog zašto je uhapšen gospodin Čeku“, kaže porptarol MIP-a Bugarske Goranev.

Ovo je četvri put da je bivši premijer Kosova uhapšen na osnovu naloga za hapšenje i poternica Interpola u Srbiji. On je u maju ove godine zadržan u Kolumbiji, da bi posle toga bio proteran iz ove zemlje. Taj je slučaj bio razlog da MUP Kosova zatraži od Interpola da ne uzima u obzir naloge za hapšenje izdate u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti kaže da je dobio odgovor od Interpola povodom ove urgencije.

„Oni su rekli da imaju u vidu naša uznemirenja za te slučajeve. Pismo se uglavnom odnosilo na slučaj gospodina Čekua i oni su rekli da se Čeku sam treba interesovati za ovaj slučaj, odnosno da se obrati Interpolu. Ja sam odgovor dostavio gospodinu Čekuu i ponudio sam podršku, tražeći od njega da nam javi kada putuje van Kosova, kako bi smo mi komunicirali za državama gde putuje“
, kaže Pajaziti.

Na web stranici Interpola piše da Interpol ne može da poništi naloge za hapšenje koje su izdali interpolove kancelarije u različitim zemljama, pošto to treba da učine te zemlje.

Srbija još uvek nije poništila ni nalog za hapšenje premijera Kosova Hašima Taćija, koji je takođe jednom hapšen u Mađarskoj dok je bio samo predsednik DPK.

Ministar Pajaziti smatra da će se problem rešiti u trenutku kada Kosovo postane članicom Interpola. Trenutno jedini mehanizam za saradnju sa Interpolom je UNMIK, pošto sve članice ove organizacije nisu priznale nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG