Dostupni linkovi

Čeku ostaje u trodnevnom pritvoru


Agim Čeku
Agim Čeku

Bugarski tužioci u srijedu su objavili da će bivši kosovski premijer Agim Čeku ostati u pritvoru iduća 72 sata, sve dok Sofija ne odluči hoće li ga izručiti Srbiji ili pustiti na slobodu. Bugarska policija uhapsila je Čekua u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, prema staroj interpolovoj potjernici koju je objavila Srbija.

Sofija čeka dokumente iz Interpola kako bi odlučila šta će učiniti, rekao je u srijedu glavni bugarski tužilac Boris Velčev.

Čeku (59), kosovski premijer od 2006. do 2008. godine, uhapšen je u utorak na makedonsko-bugarskoj granici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Sofiji potvrdilo je u srijedu da je istraga zatražila trodnevni pritvor, prenosi agencija Dpa.

Bugarske vlasti kazale su da žele produženje pritvora kako bi se sa Interpolom savjetovale o daljim koracima, javljaju bugarski mediji.

Srbija optužuje Čekua, bivšeg visokog zvaničnika kosovskih snaga tokom rata 1998-99. godine, kao i neke druge zvaničnike, kao što je sadašnji premijer Hašim Tači, da su počinili ratni zločin nad Srbima.

Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignorišu srbijanski zahtjev.

Prošlog mjeseca Čeku je napustio Kolumbiju, po nalogu lokalne sigurnosne agencije da napusti tu zemlju, pošto su srbijanske vlasti zatražile od kolumbijskih da ga uhapse, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Ovo je četvrti put da je Čeku uhapšen, ali nije nikada bio izručen. Vlasti u Sloveniji i Mađarskoj u takvim prilikama nisu ga izručile Beogradu.

Srbijanski potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je, komentarišući hapšenje, kako Ministarstvo pravosuđa treba odmah zatražiti izručenje jer se može očekivati da će slijediti politički pritisci da Čeku bude oslobođen.
XS
SM
MD
LG